Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kannustushuutoja karjuvat voivat pärskiä koronapisaroita ympärilleen – THL tarkensi sääntöjä tapahtumien järjestämisestä

Opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n tarkennetun ohjeen mukaan yleisötilaisuuksissa, yleisissä kokoontumisissa ja julkisissa tiloissa on pidettävä huolta turvaväleistä lähikontaktien välttämiseksi. Tilaisuuden tai toiminnan järjestäjällä on velvollisuus seurata alueellista epidemiatilannetta, sanotaan tiedotteessa.

Järjestäjä voi epidemiatilanteen mukaan suositella kasvomaskin käyttöä, jos lähikontakteja ei ole mahdollista välttää koko tilaisuuden ajan. Yleisötilaisuuksissa myös voimakas äänenkäyttö esimerkiksi kannustettaessa lisää pisaratartunnan riskiä. Pisaratartunnan riski on herkästi tavanomaista suurempi myös esimerkiksi yhteislaulu- ja ryhmäliikuntatilanteissa, joten näissä ja vastaavissa tilanteissa turvavälien merkitystä on korostettava.

– Maskin käyttäminen ei kuitenkaan poista muiden varotoimien tarvetta, muistuttaa asiantuntijalääkäri Emmi Sarvikivi THL:stä.

Henkilömäärää tulee rajata siten, että henkilöiden tai seurueiden väliin jää vähintään 1–2 metriä. Seurueella tarkoitetaan esimerkiksi samassa taloudessa asuvia tai muutenkin jatkuvasti tai säännöllisesti yhteydessä olevia henkilöitä.

Käsihygienian osalta ohjeeseen on tarkennettu, että kädet kuivataan pesun jälkeen huolellisesti puhtaaseen, kuivaan pyyhkeeseen. Tämä voi olla joko kertakäyttöinen paperipyyhe tai rullakäsipyyhe, jossa puhdas ja likainen osa eivät ole kosketuksissa toisiinsa.

Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita henkilöitä samanaikaisesti paikalla, ei saa mennä, jos on edes lieviä sairastumiseen viittaavia oireita, muistuttaa THL. Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla muun muassa yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky.