"Kaupungin omana tuotantona ei pidä tuottaa sellaista, joka saadaan edullisempana ostettuna" – Kaupunki teetti omasta yksiköstään selvityksen, työntekijät pelkäävät "hiljaista alasajoa"

Stara: Kaupunki on teettänyt Starasta selvityksen. Työntekijät ovat huolissaan yksikön kohtalosta.

Helsinki on ryhtynyt selvittämään kaupungin oman rakentamispalveluyksikön Staran asemaa.

Tarkastelussa ovat olleet muun muassa yksikön tuottavuus ja kustannusten läpinäkyvyys. Kaupunki laittoi viime vuoden alussa omat virkamiehensä töihin selvittämään asiaa ja teetätti myös ulkopuolisen arvion.

Jatkovalmistelun pohjaksi kaupunginhallitukselle kirjattiin ajatus, että Staralle keskitettäisiin jatkossa pienempiä hankkeita. Suurempia infrarakentamisen hankkeita kilpailutettaisiin. Tuottavuutta ja kustannusten läpinäkyvyyttä tulisi parantaa, selvityksessä todetaan.

Staran toiminta nähtiin kuitenkin tarpeellisena. Sen vahvuuksiksi kirjattiin muun muassa joustavuus, tunnettuus, varautuminen hätä- ja katastrofitilanteisiin, asiakasmittauksissa saadut hyvät tulokset ja osaamista, joka varmistaa haastavien kohteiden korjaamisen ja ylläpidon.

Staran pääluottamusmiehille selvitys esiteltiin viime viikon perjantaina. Myös henkilöstö on saanut tietoa sen sisällöstä.

– Ei täällä mikään mieletön paniikki ole, mutta huolestuneita kyselyitä tulee, että mitä tämä tarkoittaa, toteaa pääluottamusmies, Jouni Kolunkulma.

Selvitys saa Kolunkulman pelkäämään Staran ”hiljaista alasajoa”.

– Selvitysten perusteella toimintaa tullaan esittämään supistettavaksi aika rajusti. Stara näyttää selvityksen valossa joissain hankkeissa kalliimmalta kuin yksityiset toimijat.

Kolunkulman mukaan selvityksessä ei ole osattu ottaa huomioon, mitä rahalla saa.

– Meidän hinnoittelu on avaimet käteen -periaatteella. Urakoitsijalla on usein halpa perustarjous. Tiliä tehdään sitten lisätöillä.

Stara on Kolunkulman mukaan saanut kiitosta juuri suurista rakennuskohteista, kuten Hakaniemen kauppahallin remontista ja kaasukellon kunnostamisesta Suvilahdessa.

Henkilöstö pelkää selvityksen pohjalta, että kaupunki alkaa tilata töitä enemmän yksityisiltä urakoitsijoilta.

– Jos toimintaa supistetaan, me emme ehkä pysty enää olemaan kilpailukykyisiä. Henkilöstö on huolissaan siitä, käyttävätkö kaupungin päättäjät näitä ulkopuolisilta tahoilta tilattuja selvityksiä ohjekirjana, Kolunkulma toteaa.

Kaupunginhallitus saa asian pöydälleen vielä syksyn aikana.

Kaupunginhallitus käsitteli selvitystä aamukouluasiana syyskuun alussa.

– Taustana on talousarviopäätös vuonna 2018. Silloin sovittiin, että valmistellaan tällainen Staran tilaaja ja tuottaja -mallin selvitys, kertoo kaupungin tekninen johtaja Kari Pudas, joka on ollut mukana laatimassa selvitystä.

Staran toiminta on poliittisesti jakanut mielipiteitä.

Demareiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoman mukaan Staran rooli pitäisi pystyä käsittelemään muunakin kuin vain rakentamispalveluna.

– Selvitys ja laskelmat eivät ota huomioon Staran laaja-alaista roolia. Tässä pitäisi pystyä näkemään koko kuva, eikä verrata yksityisen rakentamispalveluiden yksikköhintaan. Keskusteluissa painotan itse sitä, että Helsinki tarvitsee vahvan Staran myös jatkossa.

Staralla on valmius toimia hätätilanteissa, kuten äkillisissä luonnonkatastrofeissa, öljy- ja katujen vesivuodoissa.

Kokoomuksen valtuutettu Daniel Sazonov suhtautuu selvityksen pohjalta Staraan kriittisemmin.

– Selvitys osoitti kiistattomasti, että Staraan liittyen tarvitaan muutoksia. On kestämätöntä, että jotkin palvelut maksavat nyt kaupungille monta kymmentä prosenttia enemmän kuin jos ne ostettaisiin markkinoilta. On kaikkien kaupunkilaisten etu, että kaupungin omana tuotantona ei tuoteta sellaista, joka voidaan saada yhtä laadukkaana ja edullisempana ostettuna.

Sazonov ehdottaa, että ”säästyneet rahat” voidaan käyttää kaupunkilaisten parempiin palveluihin.

– Stara ja oma tuotanto on jatkossakin paikallaan asioissa, jotka vaativat esimerkiksi erityisen nopeaa reagointia tai merkittävää etukäteistä varautumista, ja joita ei voida järkevästi hankkia markkinoilta.

Stara on kaupungin oma liikelaitos

Viime vuonna Staralla oli yli 1 300 työntekijää

Stara on kaupungin rakentamisyksikkö, josta vuonna 2017 tuli liikelaitos.

Viime vuonna Staralla oli 1 354 työntekijää.

Työntekijöistä lähes 90 prosenttia on vakinaisia, loput kausityöntekijöitä.

Staran liikevaihto oli viime vuonna 250 miljoonaa euroa.

Stara vastaa Helsingissä katujen ja puistojen rakentamisesta sekä hoidosta.

Stara rakentaa päiväkoteja, kouluja ja toimitiloja, pitää huolta kaupungin metsistä, luonnosta ja rannoista. Staran tehtäviin kuuluu myös erilaisiin tapahtumiin liittyvät rakennustyöt ja maaperätutkimukset.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut