Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jan Vapaavuori jyrähti sote-ehdotukselle: "Karmea virhe" – näin rajusti se iskisi Helsingin kouluihin

Sanna Marinin (sd.) hallituksen kesäkuussa esittelemä sote-esitys on saanut täystyrmäyksen pääkaupunkiseudun kaupunkien johtajilta.

– Helsingin kannalta valmisteilla oleva sote-uudistus olisi tässä muodossaan olisi karmea virhe, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) sanoi keskiviikkona valtuustolle pitämässään puheessa.

Erityisen kovaa kritiikki osuu tapaan, joilla esimerkiksi Helsingin verotuloja siirrettäisiin valtiolle.

–  Taloutemme volyymi puolittuisi ja puolet veropohjasta leikattaisiin valtion veropohjaksi. Vaikutukset kaupungin talouteen voivat olla kohtalokkaita. Uudistus tulee heikentämään investointikykyämme. Tarve uusille kouluille tai kattavammalle joukkoliikenneverkostolle ei pienene, mutta ne pitäisi jatkossa rahoittaa alle puolella nykytason verotuloista.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen laskee, että Vantaalla uudistuksen tuomat tulot eivät kattaisi lisääntyneitä menoja.

– Se on kohtuutonta ja johtaa todennäköisesti kaupungille jäävien palveluiden karsimiseen kuten varhaiskasvatus ja opetus, demaritaustainen Viljanen sanoo Helsingin Uutisille.

Espoon kokoomustaustainen kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä muistuttaa, että pääkaupunkiseutu on vastannut suurimmasta osasta maan verotulojen kasvua.

– Jos kaupunkien talouden horjuttaminen soten varjolla johtaa niiden investointikyvyn heikkenemiseen, kärsii siitä koko maa, Mäkelä sanoo HU:n haastattelussa.

Mäkelä sanoo, että Marinin hallituksen esityksessä rahoitusmalli on jopa heikompi kuin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sote-ehdotuksessa.

–  Esityksen lähtökohta, hallinnon portaiden lisääminen, heikentää kaupunkiseutujen kykyä vastata niiden yhteiskunnallisiin haasteisiin. Lakiesityksessä vain Uudenmaan erillisratkaisun aluejako on selkeä parannus. Se on kuitenkin riittämätön korvaamaan muita puutteita.

Myös Vapaavuori pitää Uudenmaan erillisratkaisua ja Helsingillä säilyvää soten ja pelastustoimen järjestämisvastuuta hyvänä asiana.

– Vaikka esitetty Helsingin erillisratkaisu antaa teoreettisesti Helsingille mahdollisuudet jatkossakin toteuttaa helsinkiläisten erityistarpeet huomioivia palveluita, jää rahoitusratkaisun ja valtion ohjauksen tiivistymisen myötä tähän erittäin - erittäin lyhyt lieka, Vapaavuori kertoi valtuuston kokouksessa.

Vapaavuori sanoi, että Suomi on siirtymässä "valtiojohtoisen viranomaissoten aikakauteen, jossa sote-järjestelmää ohjataan yksityiskohtaisesti nelivuotissuunnitelmakausilla".

 – Ministeriöissä linjattaisiin ja jopa osin päätettäisiin, mihin kaupunki voi investoida, millaisin tavoin palveluita järjestetään ja jopa mitä palveluita tai työvoimaa voidaan hankkia.

Mitä konkreettisia toimenpiteitä on suunnitteilla, ettei malli etene?

– Nyt on toki aika antaa lausunnot ja niissä tuodaan esille mallin puutteet. Jos malli ei etene, Vantaa jatkaa tulevaisuuden sotekeskuksen rakentamista nykyiseltä pohjalta sekä investoi uuteen hyvinvointikeskukseen, Viljanen kertoo haastattelussa.

–  Kaupunkien huolet on otettava tosissaan lainvalmistelun jatkotöissä ja eduskunnassa. Maakuntien rahoituskriteerien viilaus ei riitä, vaan ministeriöiden tulisi avata kuntien rahoitusmalli aitoon vaihtoehtojen tarkasteluun, Mäkelä sanoo HU:lle.