Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 1 400 perintöriitaa päätyy oikeuteen vuodessa – "Suurimmassa osassa erimielisyydet ovat alkaneet jo ennen perinnönjakoa"

Suomen käräjäoikeuksissa puidaan joka vuosi yli 1 400 tapausta, joissa perinnöstä on syntynyt riitaa.

Viime vuonna riitojen määrä laski noin viisi prosenttia edellisestä vuodesta.

Tiedot ilmenevät sijoitus- ja varainhoitopalveluja tarjoavan Fimin selvityksestä. Fim on osa S-Pankki -konsernia.

Selvityksessä käytiin läpi 2013–2019 vireille tulleet perimiseen liittyvät riidat Suomen kaikissa käräjäoikeuksissa. Tarkastelujaksolla käräjäoikeuksissa käytiin vuosittain keskimäärin runsaat 1 600 perintöriitaa.

– Suurimmassa osassa riidoista erimielisyydet ovat käynnistyneet jo ennen varsinaista perinnönjakoa, jolloin kuolinpesän selvittäjäksi ja jakajaksi on täytynyt määrätä ulkopuolinen henkilö, kertoo tiedotteessa Fimin lakiasiainpäällikkö Veera Kosonen.

Hän on perehtynyt vuosien varrella useisiin tapauksiin, jossa potentiaaliset perheitä ja sukuja rikkovat riidat on saatu vältettyä suunnittelemalla asiat etukäteen.

– Jokainen perintöriita on yksinkertaisesti liikaa, olipa kyseessä sitten isompi tai pienempi perintö.

Oikeusprosessit voivat kestää vuosia ja olla henkisesti kuormittavia, Kosonen muistuttaa.

Perinteisesti Suomessa on pohdittu perimistä lähinnä itsekseen, mutta Kosonen rohkaisee puhumaan aiheesta.

– Perimiseen liittyvät asiat kannattaa ottaa rohkeasti puheeksi oman lähipiirin ja tarvittaessa myös asiantuntijoiden kanssa.

Uusimpien tilastojen mukaan joka neljännellä suomalaisella kotitaloudella on nettovarallisuutta yli 260 000 euroa, ja kaikkein varakkaimpia ovat 65-74 -vuotiaat.

Kososen mukaan yhä useampi kaipaakin apua perhe- ja verojuridiikkaan liittyvissä kysymyksissä.