Leila, 92, ei lopeta liikkumista: kävelylenkeillä auttavat hoitajat ja omaiset – Osa hoivakodeista rajoittaa yhä vapaaehtoisten vierailuja

Hoivakodit: Leila Ovaskainen, 92, ei lopeta liikkumista.

Kustaankartanon seniorikeskuksessa asuvalle Leila Ovaskaiselle, 92, päivittäinen ulkoilu on koronankin jyllätessä tärkeää.

– Kyllä melkein joka päivä yritän kävellä tämän rollaattorin kanssa tässä talon lähistöllä. Jalat ovat aika kipeät, mutta vielä olen pystynyt liikkumaan, Ovaskainen kertoo.

– Onneksi hoitajat ovat auttamassa aina tässä ulkoilussa. Tytär asuu Länsi-Pasilassa ja tyttärentytär Herttoniemenrannassa, ja he käyvät viikoittain katsomassa.

Koronavuoden mittaan Helsingissä on noussut esiin uusi ilmiö: vanhusten omaiset käyvät aiempaa useammin ulkoiluttamassa ympärivuorokautisessa hoidossa olevia asukkaita.

– Asukkaiden omaisista ja läheisistä on selvästi tullut aiempaa aktiivisempia, sanoo Kustaankartanon seniorikeskuksen johtaja Tarja Sainio.

– Omaiset ovat tavanneet meillä asuvia senioreita useammin kuin ennen, samoin ulkoilutuksissa heitä on mukana enemmän kuin vielä alkuvuodesta.

Liikunnan puute on tuhoisaa vanhuksille.

Sainion kokemukset perustuvat noin kymmenen osaston raportteihin. Kaikkiaan talossa on 18 osastoa.

Kontulan seniorikeskuksessa puolestaan on toiminut noin 90 vapaaehtoista, mutta heistä valtaosa on koronatilanteen vuoksi jättäytynyt väliaikaisesti pois toiminnasta.

– Haluamme toimia vastuullisesti, joten nyt ryhmämuotoiset tapahtumat ovat tauolla, kertoo seniorikeskuksen sosiaaliohjaaja Marja Särkkä.

– Vapaaehtoiset voivat toki vierailla meillä, mutta samoilla ehdoilla kuin asukkaiden omaisetkin eli käyttämällä kasvomaskia ja huolehtimalla käsihygienista.

Kontulan seniorikeskuksen yhdessä ryhmäkodissa todettiin elokuun loppupuolella koronatartuntoja. Yksi sairastunut ehti tartuttaa seitsemän muuta.

Ikääntyneiden palvelukeskukset ja päivätoiminta on Helsingissä laitettu tauolle ainakin lokakuun loppuun asti.

Yksi seniorikeskuksen vapaaehtoisista on Kirsti Laakso, joka on käynyt laulattamassa asukkaita pari kertaa viikossa.

Laulutapahtumat pidetään nyt seniorikeskuksen pihamaalla. Laakson laulut ovat vanhempien sukupolvien tuntemia ikivihreitä iskelmiä ja kansanlauluja.

– Ehdottomasti paras kiitos on se, kun näen kuulijoiden kasvoilla hymyn. Silloin tiedän, että meitä vapaaehtoisia tarvitaan, Laakso kertoo.

Vapaaehtoisista ulkoiluttajista on Helsingissä kauttaaltaan kova tarve.

– Koronatilanne on lamaannuttanut tänä vuonna vapaaehtoistyötä Helsingissä aika rajusti, kertoo senioritoiminnan vastaava toiminnanohjaaja Anu Lintilä Vanhustyön keskusliitosta.

– Ikäihmisten ulkoilutusavustajista on jatkuvasti pulaa, samoin tietenkin esimerkiksi asiointiauttajia tarvittaisiin.

Lintilän mukaan Helsingissä toimivista senioritaloista osa rajoittaa koronatilanteen vuoksi edelleen vapaaehtoisten vierailuja. Tällöin moni ikäihminen jää vaille haluamaansa ulkoiluseuraa.

Liikunnan puute on tuhoisaa vanhuksille. Se vähentää nopeasti lihasmassaa ja heikentää myös hengityselimiä ja sokeriaineenvaihduntaa. Liikkumattomuus on myös osasyynä luukatoon.

Vanhustyön keskusliitolla on Helsingissä noin 150 vapaaehtoista, jotka ulkoilevat ja käyvät senioreiden kanssa muun muassa ruokakaupassa.

– Meillä on jatkuvasti jonossa satakunta senioria, jotka ovat pyytäneet meiltä apua. Kaikkiin pyyntöihin emme millään kykene vastaamaan, Lintilä pahoittelee.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut