Mystinen ilmiö on jyllännyt helsinkiläisessä lähiössä jo 15 vuotta – Kaikki lähti suositusta tv-sarjasta ja "pienestä vitsistä"

Taide: Tämä on marginaalitaidetta, joka ei Suomessa varmasti ole mitenkään kannattavaa, mutta olen tehnyt tätä omaksi ilokseni, sanoo Malmi Vice eli Valari Tynkkynen.

– Malmi Vice on pienen piirin juttu, mutta iso osa minua sanoo Malmi Vicen luoja Valari Tynkkynen. Taulussa ja taustalla Malmintori. Toinen on faktaa, toinen fiktiota. Taulussa Malmintori. Huumoriosuus on muumioitunut juomari kauhusarjakuva Tales From the Cypt -henkeen. Sanna Jompero-Lahokoski

Sanna Jompero-Lahokoski

Kaikki lähti tv-sarjasta. Suosittu etsiväsarja Miami Vice pyöri 1980-luvulla televisiossa.

Koillis-Helsingissä ikänsä asunutta Valari Tynkkystä kiinnostivat sarjan musiikki, logo ja visuaalinen ilme.

Aikaa kului. Vuonna 2005 Tynkkynen muokkasi suositun sarjan logon kotiseutuaan Malmia muistuttavaan muotoon. Siitä syntyi Malmi Vice.

– Se syntyi vahingossa ja pienen vitsin kautta. Siitä lähtien se on elänyt omaa elämäänsä.

Googlaamalla Malmi Vice vaikuttaa jopa hieman mystiseltä, koska paljon tietoa ei löydy.

– Ihan hyvä niin, hymähtää leipätyönsä musamaailmassa, yrityksissä, vaate- ja teknologia-alallakin tehnyt mies.

Rusinat ovat lippiksessä vaihtuneet setelikasoiksi. Sanna Jompero-Lahokoski

Malmi Vice on Tynkkysen luoma käsite, vitsi, logo tai ehkä vähän alter egokin. Tynkkysen omat juuret ovat Malmilla, Tapanilassa ja Oulunkylässä, joten ammennettavaa paperille Malmi Vicena riittää. Erilaisten grafiikoiden kokeilu ja huumoriprintit ovat olleet lähinnä harrastus.

– Tämä on marginaalitaidetta, joka ei Suomessa varmasti ole mitenkään kannattavaa, mutta olen tehnyt tätä omaksi ilokseni. Jos joku muutaman ystäväni ja äidin lisäksi näistä tykkää, niin hyvä niin.

Vuosien varrella Malmi Vice -logon alla on julkaistu tarroja, kortteja ja tauluja. Malmi-logolla ja huumoritwistillä on painatettu t-paitoja, huppareita ja lippiksiä.

Malmi Vice tunnetaan erityisesti rap-musiikkipiireissä ja sillä on oma fanikuntansa.

Tynkkynen haluaa printeillään ottaa kantaa ympärillä oleviin asioihin. Sanna Jompero-Lahokoski

Tynkkynen pyrkii Malmi Vice taiteilijanimen alla julkaisemaan humoristisin keinoin tuotteita, jotka ottavat kantaa ympärillä oleviin asioihin.

– Kaikkihan niitä samoja asioita näkevät. Asioille ei tarvitse nauraa, mutta niitä voi kuitenkin tuoda esille, olivat ne sitten iloisia tai surullisia juttuja.

Malmintoria pikkutarkasti esittävässä taulussa vaappuu muumioitunut juomari kauhusarjakuva Tales From the Crypt -henkeen. Vieressä on spraypullo.

Tynkkysen tietokoneella tutun rusinapaketin kannen rusinat ovat muuttuneet setelipinoiksi, tupakka-askista tuttu kameli Malmi-kameliksi ja Afrikan tähti -peli Afrikan sijaan Malmin muotoiseksi. Kartalla Afrikan maiden tilalla ovat kaljapullo, huppupäinen henkilö, poliisiauto, lentokone ja juna.

Viime vuonna Malmitalolla järjestettiin näyttely, joka oli läpileikkaus Malmi Vicen 15-vuotiseen historiaan. Näyttelyn jälkeen tuotteista alkoi olla kysyntää. Mitä seuraavaksi?

– Teen ehkä jollain aikataululla kirjan. Siihen tulisi tarinoita ja kuvia ympäristöistä, joka ovat inspiroineet minua. Pidän varmasti vielä myös näyttelyn. Olen avoin ideoille ja ehdotuksille. Mitään viiden vuoden pläniä ei ole.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut