Autokaistoja päiväkotien ja koulujen piha-alueiksi kantakaupungissa? – "Tanskan mallille" näytetään vihreää valoa Helsingissä

Ympäristö: Kaupunginhallitus hyväksyi valtuustoaloitteen, jossa ehdotetaan katutilan ottamista kasvatuksen ja koulutuksen pihakäyttöön.

Kalasataman peruskoulun oma piha on pieni. Vuonna 2023 koulussa on yhteensä jopa 770 oppilasta. Sanna Jompero-Lahokoski

Sanna Jompero-Lahokoski

Helsingissä suunnitellaan katutilan ottamista päiväkotien ja koulujen käyttöön.

Erityisesti kantakaupungin vanhempien koulujen pihat voivat olla niin pienet, että katutilaa voitaisiin Tanskan Kööpenhaminan malliin ottaa jalkakäytävältä tai jopa autokaistoilta.

Helsinki on jo nykyisin antanut keskustan parkkipaikkoja muuhun käyttöön, kuten terassialueiksi.

– Tanskan mallin lähtökohtana on ollut tiiviin kaupunkiympäristön pienten koulu- ja päiväkotipihojen kasvattaminen lähialueelle. Siellä on poistettu yksi autokaista tai muokattu katutilaa kevyelle liikenteelle ja pihakäyttöön. Samalla on saatu liikennenopeuksia laskettua koulujen lähellä, sanoo tilahankeyksikön päällikkö, arkkitehti Vera Schulman kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

Schulman mainitsee esimerkkinä tiiviistä pihaympäristöstä Ullanlinnassa sijaitsevan Grundskolan Norsenin sekä Ruoholahden Ressun yläkoulun pihan.

– Ruoholahdessa pihaa ei ole ollenkaan, vaan välituntioleskelu on sijoitettu sisätiloihin. Oppilaat voivat mennä Ressun pääkoululle tai baanaa pitkin lähipuistoihin. Mitä tiiviimmäksi kaupunkiympäristö menee sitä enemmän näitä tällaisia voi tulla, koska lasten liikunnallisuutta ja hyvinvointia täytyy miettiä, Schulman toteaa.

Julkisissa puistoissa valvonta pitää ottaa tarkasti huomioon.

Myöskään väistötiloissa olevalla Metsolan koululla ei koulun välittömässä yhteydessä ole omaa pihaa. Pihalle siirrytään jalankulkuyhteyden päähän.

Helsinki on näyttänyt vihreää valoa katutilan ottamisen koulujen ja päiväkotien käyttöön. Kaupunginhallitus hyväksyi tällä viikolla valtuutettu Petra Malinin (vas.) aloitteen, jossa ehdotetaan katutilan ottamista kasvatuksen ja koulutuksen pihakäyttöön. Malinin mukaan soveltuvien piha-alueiden löytäminen on ollut ongelma samaan aikaan, kun kaupungissa pohditaan, tarvitaanko kadunvarsiparkkipaikkoja tulevaisuudessa yhtä paljon kuin nyt.

Kööpenhaminan mallia tuotaessa Helsinkiin pitäisi Schulmanin mukaan ensin tarkkaan sopia katualueiden vastuu- ja ylläpitokysymykset.

Kalasataman neljä vuotta sitten valmistuneen peruskoulun piha on pieni asfalttinen sisäpiha. Koulun vieressä sijaitseva puisto merkittiin jo kaavavaiheessa osaksi koulun pihaa.

Kalasatamassa aitaamaton puisto antaa koulujen pihoille uudenlaisen merkityksen. Aluetta ei ole aidattu ja kuka tahansa voi kesken välitunnin kävellä ohi vaikkapa matkalla vieressä sijaitsevaan kauppakeskus Rediin.

– Puistossa pidetään liikuntatunteja, normioppitunteja ja se on myös välituntikäytössä, kertoo koulun rehtori Kati Pennanen.

Oppilaat kulkevat ensi vuoden alkuun asti puistoon turvallisuussyistä sinistä tunnelia pitkin. Rakennuksen kakkosvaiheen valmistuttua ensi vuoden alussa Arielinkatu koulun kohdalla katkaistaan liikenteeltä ja koulusta on suora yhteys oppilaiden käyttämään puistoon.

Puistossa on kenttä, nurmea, keinuja, kiipeilytelineitä ja juoksurata. Pennanen pitää lähipuistoa toimivana, mutta valvontaa on mietittävä tarkkaan.

– Puisto on hyvin väljä. Julkisissa puistoissa valvonta pitää ottaa tarkasti huomioon, että välituntivalvojat näkevät oppilaat ja että kukaan ei poistu alueelta.

Vastuu puiston ylläpidosta on kaupungilla. Koulu vastaa oppilaiden valvonnasta. Vuonna 2023 Kalasataman peruskoulussa on 700–770 oppilasta.

Tiivistyvässä kaupungissa tullaan jatkossakin törmäämään ongelmaan, miten koulujen ja päiväkotien pihoista saadaan riittävän isoja.

Luovia ratkaisuja joudutaan etsimään myös uusien koulujen ja päiväkotien kohdalla. Esimerkiksi suunnitteilla olevan, vuonna 2024 valmistuvan Keski-Pasilan tuhannen oppilaan peruskoulun piha tulee olemaan rakennusten katoilla. Koulun käytössä on myös viereen rakennettava Halkopiipunkallion puisto. Samassa yhteydessä sijaitsevan 200-lapsisen päiväkodin piha sijaitsee katutasossa.

Tiivistyvä kaupunki

Katutilaa suunnitellaan otettavaksi päiväkodin ja koulun käyttöön

Kaupunginhallitus hyväksyi tällä viikolla valtuustoaloitteen, jossa ehdotetaan katutilan ottamista kasvatuksen ja koulutuksen pihakäyttöön.

Malli on ollut käytössä Tanskassa.

Asiasta on tarkoitus tehdä tarkempi selvitys.

Katualueiden käyttö tarjoaisi uuden ratkaisun yhä tiiviimmässä kaupunkitilassa sijaitsevien koulujen toimintojen järjestämiselle.

Selvityksessä tulee kiinnittää huomiota katutilan toimivuuteen, turvallisuuteen ja terveellisyyteen.

Vastuualueet tulee myös selvittää.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut