"Mies kommandopipo päässä ja vehkeet esillä" – Tiina, 36, kertoo kauhun hetkistään: joutui täysin yllätetyksi metsätiellä Helsingissä

Rikokset: Pitäjänmäkeläinen Tiina Allen koki epämiellyttävän kohtaamisen keskiviikkona.

Helsinkiläinen Tiina Allen, 36, oli Pohjois-Haagassa keskiviikkoiltana pyörällä liikenteessä ja pysähtyi metsäisellä tiellä laittamaan ajovaloa. Lyhyt metsätieosuus sijaitsee lähellä Kaupintietä ja Aku Korhosen tietä.

Allen ehti hetken herätellä pyörävaloa, kun kääntyi ja huomasi aivan selkänsä takana miehen.

– Melkein kiinni minussa seisoi mies, tummat vaatteet ja kommandopipo päässä. Vehkeet esillä, Pelästyin todella paljon ja huusin miehelle, Allen kertoo.

Mies perääntyi penkin taakse, tuijotti siellä paikallaan Allenia sukupuolielin kädessään.

– Kaivoin puhelimen esiin, että alan kuvata tätä tyyppiä. Siinä vaiheessa mies lähti juoksemaan metsään. Mies tuli ulos metsästä vähän kauempana varmaan katsomaan, kuvaanko vielä. Sen jälkeen hävisi, Allen selostaa tilannetta.

Nainen ilmoitti itsensäpaljastelijasta heti poliisille, jotka etsivät miestä valonheittimet päällä kahden tunnin ajan.

Yöunet menivät pilalle sinä yönä.

Komisario Katja Nissinen Helsingin poliisista vahvistaa, että poliisi on etsinyt kommandopipoista itsensäpaljastelijaa. Poliisi ei tavoittanut miestä, joten hän on edelleen vapaalla jalalla.

Rikosnimikkeenä olisi sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaus ja siitä seuraa sakkorangaistus.

– Aika ajoin ympäri Helsinkiä tällaisia tapauksia tulee vastaan. Kuitenkin hyvin harvoin sama henkilö tekee toistuvasti samaa. Eilisen tapauksen tuntomerkkien perusteella ei tietääkseni ole ollut tapausta aiemmin, Nissinen kertoo.

Nissinen sanoo, että tapauksen selvittely jää uuden ilmoituksen varaan, koska saaduilla tuntomerkeillä ja ilman kameravalvontatallenteita henkilöä on lähes mahdoton tavoittaa. Asiasta ei Nissisen tämänhetkisen tiedon mukaan ole tehty rikosilmoitusta.

– Tällaiset ovat asianomistajarikoksia siinä mielessä, että miten ihminen itse tilanteen kokee. Mitään ohjeita tähän ei voi oikein antaa, koska tilanteet voivat olla erilaisia. Siihen voi myös liittyä uhkailua tai muuta.

Tiina Allen kertoo, että jälkeenpäin häntä on alkanut ahdistaa tilanne, eikä hän enää viitsi pyöräillä yksin mitään pimeitä reittejä.

– Huomasin, että koko ajan katselen ympärilleni ja olen varuillani.  Kuljen tuota metsäreittiä todella usein, mutta nyt en halua enää yksin kulkea siitä. Yöunet menivät myös pilalle sinä yönä, Pitäjänmäessä asuva Allen kertoo.

Hän on pohtinut, että tilanne olisi voinut olla myös uhkaava.

– Jos olisin seissyt siinä kauemmin, olisiko mies voinut raahata minut vaikka metsään, nainen miettii kauhukuvia.

Viime kesänä Pitäjänmäessä on liikkunut itsensäpaljastelija, joka Allenin mukaan pyöri myös koulujen lähettyvillä, ja muun muassa kysyi lasten puhelinnumeroita Pokémon Go -peliä varten (pelissä puhelinnumeroita ei tarvitse vaihtaa). Tätäkään henkilöä ei Allenin mukaan tavoitettu. Hän pohtii, voisiko keskiviikon henkilö olla sama.

– Kuukausi sitten olin pimeän aikaan Maunulan Lehdolla isäni haudalla ja kuulin askelia puiden takaa. Säikähdin sitä, koska oli pimeää ja lähdin polkemaan sieltä pois.

Allen varoitti kohtaamisestaan Haagan someryhmässä, jossa yksi kertoi nähneensä vastaavaa samassa paikassa vuosi sitten.

Allen suostui haastatteluun eritoten siksi, että saisi varoitettua mahdollisimman montaa.

– Pimeä tulee jo niin aikaisin, hän toteaa.

Rikosilmoitukset lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä liki tuplaantuivat parissa vuodessa – Helsingin poliisin tilastot julki

Alastomia ihmisiä liikkuu kesäisin julkisilla paikoilla usein – "Moni siitä ajoi ohi ja ihmetteli"

Alaston pipopäinen mies herättää pelkoa Helsingissä – pyytää lapsia luokseen ja tyydyttää itseään

Soita aina poliisille

Paljastelija ei yleensä ole väkivaltainen

Helsingin poliisin mukaan itsensäpaljastelijat ovat henkilöitä, joilla on tarve näyttää sukupuolielimiään tuntemattomille ihmisille ja siitä saattaa syntyä muille pelottavia tilanteita. Tavallisesti he eivät ole väkivaltaisia.

– Paras on poistua paikalta ja soittaa poliisille. Jos tällaisia ahdistavia tilanteita tulee vastaan, aina soittoa hätäkeskukseen, komisario Katja Nissinen ohjeistaa.

Itsensäpaljastelijaa voi yrittää kuvata esimerkiksi puhelimellaan.

– Silloinkin täytyy pohtia, miten ihminen reagoi siihen, että häntä kuvataan. Jos kuvan ottaminen etäämmältä on turvallista, miksipä ei kuvaa voisi ottaa. Mutta tärkeää on painaa tuntomerkit huolellisesti mieleen.

Hän muistuttaa, että lisäksi on syytä olla varovainen, jakaako kuvaa sosiaaliseen mediaan mahdollisesta itsensäpaljastelijasta, ettei itse vahingossa syyllisty rikokseen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut