Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Repiikö sote-uudistus rahat lompakosta? – "Omalla rahalla lääkärissä käynti lisääntyy"

Hallituksen sote-esitys ei pystynyt esittämään yhtään tapaa, joka tehostaisi julkisten tuotannon palveluja, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Marko Silen. Hänen mukaansa sotea rakennetaan liikaa pelkästään julkisen tuotannon varaan.

– Nykyinen huono tilanne tulee jatkumaan. Sote-ratkaisu ei tule lyhentämään hoitojonoja tai parantamaan palveluita, Silen kertoo Helsingin Uutisille.

Silen sanoo, että tyytymätön ihminen äänestää jaloillaan. Terveyspalvelujen nopea saaminen voi käydä hänen mukaansa kalliiksi, koska omalla rahalla lääkärissä käynti lisääntyy.

– Jos ihminen ei pääse terveyskeskukseen, niin sitten mennään yksityiselle omalla rahalla – tai jos on osannut varautua, niin vakuutusrahalla.

Miten sote-palveluiden tehokkuutta voisi parantaa?

– Tarvitaan monimuotoisuutta. Julkinen sektori, kolmas sektori ja yksityinen sektori pitäisi nähdä tasa-arvoisina.

Silen arvioi, että yksityinen sektori on ollut edellä kävijä digitaalisten palveluiden kehittämisessä.

– Sipilän hallituksen esittämä valinnanvapauslaki olisi kirittänyt myös julkista sektoria ottamaan käyttöön uutta tekniikkaa ja tehokkaampia toimintatapoja, kuten etäpalveluja ja itsediagnooseja.