Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pommisuojan näköinen kerhotila jää käyttämättä – "Harvoin tehdään mitään ylimääräistä, sillä se vaikuttaa suoraan asuntojen hintoihin"

Kerrostalot: Rakennusliikkeet peräänkuuluttavat järkevää tilojen käyttöä ja asukkaiden palautteen huomioimista.

Kerrostalojen yhteistiloista löytyy perinteisesti sauna, pyykkitupa ja kerhohuone.

Siinä missä hyvät puitteet saunomiselle ja pyykkien pesulle ja kuivaukselle ovat edelleen monelle asukkaalle tärkeitä, jää yleinen oleskelutila usein käyttämättä, jos se ei ole houkutteleva ja vastaa asukkaiden tarpeita.

Rakennusliike Lehto Groupin hankepäällikkö Jussi Rantanen muistuttaa, että yleiset tilat rakennetaan rakennusmääräysten puitteissa.

– Määräyksissä lukee yleisille tiloille tietty neliömäärä. Harvoin tehdään mitään ylimääräistä, sillä se vaikuttaa suoraan asuntojen hintoihin, Rantanen sanoo.

Tarpeetonkin yhteistila tulee siis asukkaan maksettavaksi asunnon hinnassa. Rantasen mukaan tällainen ei ole järkevä asukkaille, ympäristölle ja rakennusliikkeelle.

Harvoin tehdään mitään ylimääräistä, sillä se vaikuttaa suoraan asuntojen hintoihin.

Osittain ongelmaan pystytään tulevaisuudessa vastaamaan jälkeenpäin tehtävillä kyselyillä, mutta myös ottamalla asukkaat osaksi asuinalueen rakentamista jo suunnitteluvaiheessa. Näin tehtiin esimerkiksi kauppakeskus Triplan kupeeseen nousseen kerrostaloalueen kanssa.

– Teimme ensin kyselin, mitä tiloja toivotaan, sitten toisen tilojen toiminnoista ja palveluista. Lisäksi olemme heti alussa auttamassa asukastoiminnan käynnistämisessä. Jos asukkaat olisivat vain muuttaneet uuteen taloyhtiöön, moni olisi ajatellut, että olisipa kiva tehdä yhdessä jotain. Sitten tulee kysymys, että kuka järjestää ja mitä, kuvailee YIT:n kehittämispäällikkö Marja Heikelä.

– Jo tässä kohdassa avitamme yhteiseloon. Sillä on suuri merkitys, kertoo YIT:n tuotekehityspäällikkö Eeva Seppänen.

Asukkaat ovatkin olleet innokkaita vetämään esimerkiksi yhteisiä teeiltoja, kehonhuoltohetkiä, askartelupajoja ja juoksukoulua. Saunan ja pesulan lisäksi kerrostalokokonaisuudesta löytyy muun muassa kuntosali, erilaisten käyttöesineiden lainauspiste ja keskeltä pihaa kylätalo, jonka puitteet palvelevat ruuanlaittoa, lasten leikkejä, grillausta, työskentelyä ja yhteistä ryhmätoimintaa.

Vaikka yhteisöllisyyden muodostuminen ja tilojen aktiivinen käyttö lopulta riippuu alueen asukkaista, on viihtyisillä ja kauniisti sisustetuilla tiloilla oma merkityksensä.

Esimerkiksi Triplan kohteessa saunatilat on sijoitettu ylimpään kerrokseen. Pelkkien pukuhuoneiden ja pesuosastojen sijaan tilaan on rakennettu oleskelutila sekä iso parveke, jossa on mukava vilvoitella. Sisustus on huomioitu myös muissa alueen yhteistiloissa.

– Ennen kerhotilat olivat kuin pommisuojia, joissa oli pöytä ja pieni jakkara. Onko siellä kiva olla? No ei, naurahtaa Heikelä.