Arkkitehdin mielestä asuntojen monikäyttöisyys on heikentynyt – "Aiemmin rauhan pystyi takaamaan sitä tarvitseville"

Joustavuus: Pieniä asuntoja yhdistetään harvoin yhdeksi suureksi, vaikka siihen olisi mahdollisuus.

Asukkaiden mielipiteet ovat arvokkaita muuntojoustavuuden toteutumisessa. –  Yhdessä kyselyssä kävi ilmi, että esimerkiksi 70 prosenttia koki liukuoviratkaisut käytännöllisiksi, Sallinen kuvailee. Milena Raappana

Milena Raappana

Koti ei aina pelkkä koti, vaan se voi olla paikka myös etätöille ja -koululle. Tämän takia asunnon suunnittelussa on hyvä huomioida, että se joustaa moneen eri tarkoitukseen.

Yleistyneen etätyöskentelyn lisäksi joustoa tarvitaan myös avioerojen, uusperheiden, ikääntymisen ja perheenlisäyksen tuomissa elämänmuutoksissa.

Asuntojen muuntojoustavuus on ollut esillä rakennus- ja kiinteistöalalla jo 1990-luvulta lähtien, mutta käytännössä sen toteutuminen ei ole ollut yleistä, sanoo JKMM Arkkitehdit -arkkitehtitoimiston arkkitehti Helka Saarinen. Tähän vaikuttaa se, että asunnot rakennetaan mahdollisimman kompakteiksi.

– Esimerkiksi 1950-luvulla asunnoissa oli eteinen, jonka kautta kuljettiin muihin huoneisiin. Jokainen tila voitiin sulkea ovella, mikä takasi rauhan sitä tarvitseville. Nyt meillä on pieni eteinen, josta aukeaa olohuone, jonka yhteyteen on rakennettu avokeittiö. Siitä samaisesta olohuoneesta kuljetaan mitä luultavimmin myös makuuhuoneisiin. Mielestäni asuntojen monikäyttöisyys on heikompaa kuin aikaisemmin, Saarinen kuvailee.

Asukas voi kuratoida asuntoaan tarpeidensa mukaan etukäteen. Emma Sallinen kuvailee toisen haluavan pitää parvitilan avonaisena, kun toinen haluaa sinne lasiseinillä erotetun makuuhuoneen. Milena Raappana

Olennainen kysymys on Saarisen mukaan se, joustaako asuinrakennus ja sen tekniset ratkaisut asukkaiden uusiin tarpeisiin elämäntilanteiden muuttuessa.

Asunnoista tehdään tehokkaita, koska muuten niiden hinnat nousisivat.

Saarisen mielestä muuntojoustavuutta tarjoillaan myös harmittavan usein kalustamisen muodossa.

Rakennuslupaan saattaa liittyä velvoite, että pieniä asuntoja voidaan yhdistää isommiksi.

–  Käytännössä niitä harvemmin myöhemmin yhdistetään.

Saarinen nostaa positiivisena esimerkkinä esiin Haagaan rakennetut talot, joissa sähkö-, vesi- ja ilmanvaihtotekniikka laitettiin erillisen korotuslattian alle.

Tämä mahdollisti seinien siirtämisen. Myös erilaisissa loft-asunnoissa väliseinien avulla tilan voi muokata omien mieltymysten mukaan. Tällaiset asunnot ovat kuitenkin hintavia kokonsa takia.

– Tämän hetkisessä asuntorakentamisessa toivoisin vähän enemmän mahdollisuuksia monimuotoisempien asuntojen suunnitteluun. Monesti taloudelliset reunaehdot kahlitsevat liikaa suunnittelua, Saarinen kuvailee.

Haagan talojen rakentamisesta vastanneen rakennusliike Hartelan hankekehityspäällikkö Emma Sallinen ei ole täysin samaa mieltä muuntojoustavuuden heikosta hyödyntämisestä.

Hän sanoo, että heidän Kruunuvuorenrantaan joulukuussa valmistuneissa taloissa joustavuus on toteutunut. Tulevat asukkaat päässeet vaikuttamaan esimerkiksi rakennettaviin seinäratkaisuihin.

– Asunnoista tehdään tehokkaita, koska muuten niiden hinnat nousisivat. Tilaa saadaan aikaan seinämuutoksilla. Esimerkiksi makuuhuoneesta saatetaan tehdä hieman isompi ja sinne rakentaa kaksi ikkunaa, joiden väliin voidaan asettaa tarvittaessa siirtoseinä, Sallinen kertoo.

Muuntojoustavuuden mahdollisuuksista huolimatta ihmiset edelleen arvostavat kahta asiaa ylitse muiden: asunnon hyvää pohjaratkaisua ja tilavaa parveketta.

Kesämökit

Usean kodin tulevaisuus

Tulevaisuudessa ihmiset asuvat useammassa kodissa. Näin aavistelee arkkitehti Helka Saarinen JKMM Arkkitehdit -arkkitehtitoimistosta, sillä etätyöt mahdollistavat ajanvieton kaupunkikodin lisäksi mökillä tai toisessa kodissa.

– Yli viidennes suomalaisista omistaa kesämökin tai kakkoskodin, Saarinen muistuttaa.

Hartelan hankekehityspäällikkö Emma Sallinen näkee, että globaalissa maailmassa ihmiset eivät samalla tavalla halua sitoutua yhteen asuntoon loppuiäksi, vaan vaihtavat sitä elämäntilanteen mukaan.

– Ihmiset haluavat vaihtaa nopeasti asuntoa, eivätkä enää osta esimerkiksi viisihuoneista loppuelämänsä kotia. Usein ihmiset kuitenkin haluavat jäädä samalle asuinpaikalle, Sallinen täsmentää.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut