Harvinainen uudiskohde: Rakennuksen ulkoasu henkii 1920-lukua – Samalla Kallio saa kaivattuja perheasuntoja

Arkkitehtuuri: Helsingissä uudistaloissa ei useinkaan sallita vaikutteita vanhasta. Kalliossa rakennettu ympäristö vaikutti ulkoasuun.

Kalliossa tapahtuu jotakin poikkeuksellista, tai ainakin harvinaista. Kaarlenkatu 7:n entistä vastaanottokeskusta puretaan paraikaa. Purkutyö olisi valmis vuoden loppuun mennessä.

Uudiskohteet ovat Kalliossa harvinaisia. Pääsuunnittelijana on Antti Lehto Inaro Oy:ltä.

– Tämä on mielenkiintoinen poikkeava toimeksianto ja tietysti innosti paljon, hän sanoo.

Alunperin ensimmäisen ulkoasun suunnitteli Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy:n Selina Anttinen, mutta arkkitehti vaihtui, kun Lapti Oy osti tontin.

Kallion vastaanottokeskus puretaan – kuva: tilalle harvinaista herkkua

– Aloitimme puhtaalta pöydältä, vaikka toki lähestymistapa on samankaltainen, yhtenäistä kaupunkikuvaa tavoitteleva. Nyt suunniteltu ulkoasu on saanut innoituksensa vielä tiukemmin ympäristön 1920-luvun kivitaloista, Lehto sanoo.

Uudessa suunnitelmassa julkisivun mittasuhteet ja materiaalit ovat muuttuneet. Rakennuksen väri on vaaleampi, ikkunat eivät ole neliönmallisia, vaan pystysuoria, ja kivijalan kaariin tuli hieman kulmikkuutta.

Arkkitehti Hanna-Leena Rissanen Helsingin rakennusvalvonnasta myöntää, että ei ole lainkaan yleistä, että Helsingissä uudisrakennuksen ulkoasu myötäilee 1900-luvun alkua.

– Kalliossa rakennettu ympäristö on otettava tarkasti huomioon. Kohde on näkyvällä paikalla ja se näkyy jo kaukaa. Tänne eivät lasitetut ulokeparvekkeet sopisi. Sisäpihalla sellaiset sen sijaan voi olla ja onkin, Rissanen kertoo.

"Tätä voisi kai verrata Espoon Westendiin" – helsinkiläisellä pientaloalueella puretaan vauhdilla vanhaa: uusiin asuntoihin muuttaa lapsiperheitä kantakaupungista

Rissasen mielestä julkisivussa on onnistunut yksinkertaisuus. Kallion arkkitehtuurissa on monenlaista oman aikakautensa tuotetta aina 1900-luvun alusta 1980-luvulle, ja alueella vallitsee pelkistetty klassismi.

Silti arkkitehti Antti Lehto näkee, että myös uudisrakennus on oman aikansa tuote ja omalla tavalla moderni. Modernisuutta on haettu muun muassa materiaaleista: kivijalan kaariosuudet tehdään erikoiskäsitellystä betonista.

– Halusimme siihen arvokkaan rauhallisen olemuksen ja siinä on tarkkaan mietityt asuntopohjat, Lehto kuvailee.

Sato muutti ohjeitaan Oulunkylässä purettavien talojen kodinkoneista: "Niillä on palautusoikeus"

Asunnot tulivat ennakkomarkkinointiin jo ennen vanhan rakennuksen purkua. Asuntoja myyvän rakennusliike Laptin aluejohtaja Sami Alasen mukaan asunnot ovat olleet todella kysyttyjä.

– Kun avasimme varausmahdollisuuden, ne varattiin käytännössä päivässä. Kalliossa on tyypillisesti paljon pieniä asuntoja ja vähän uudisrakentamista. Tähän kohteeseen tulee monipuolisesti eri kokoisia, eli myös isoja perheasuntoja, Alanen sanoo.

Kaava ja ympäristön rakennukset ovat määritelleet paljon uudiskohteen ulkoasua. Rakennetun ympäristön mukaisesti kerrostalosta tulee 7-kerroksinen.

Alustavan aikataulun mukaan rakennus olisi valmis toukokuussa 2022.

Eerik, 30, osti hitas-asunnon ja aikoo asua siinä korkeintaan 5 vuotta – Kalasataman kupeessa rakennetaan nyt vauhdilla

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut