Viimeinenkin talo puretaan Helsingin historialliselta huvila-alueelta – se on vaarallinen, eikä sisälle saa mennä

Kruunuvuoren 1800-luvun lopulta peräisin olevalta huvila-alueelta Laajasalossa puretaan viimeinen jäljellä ollut rakennus, uusrenessanssityylinen Villa Hällebo.

Se on kuntoselvityksen mukaan sortumavaarassa, eikä sisälle saa mennä. Tästä tiedotetaan kohteessa kyltein ja ikkunoiden ja ovien levytykset korjataan tarvittaessa kulun estämiseksi.

Lue myös: Huvila-alueen hiljainen kuolema – Kruunuvuoressa on jäljellä enää yksi huvila

Purkaminen pyritään tekemään syystalvella heti, kun maapohja kantaa purkamisessa tarvittavia koneita. Jos huvilasta löytyy yksittäisiä käyttökelpoisia hirsiä tai muita osia, ne hyödynnetään kaupungin omissa korjaushankkeissa. Kivijalan osia jätetään paikalleen siltä osin, kun se on turvallista.

Villa Hällebo tuli kaupungin haltuun huonokuntoisena vuonna 2016, eikä kaupunki löytänyt rakennukselle sopivaa ostajaa. Myynti olisi edellyttänyt ostajaa, jolla on sekä riittävät resurssit korjata rakennus että aikomus ottaa se virkistysalueelle sopivaan käyttöön.

Kaupunki investoi korjauksiin pääsääntöisesti vain niissä tiloissa, joille kaupungin omilla palveluilla tai yhtiöillä on käyttöä.

Huvila-alue kokonaisuudessaan jäi retuperälle jo 1950-luvulla. Vuosien aikana huviloita muun muassa tuhoutui tulipaloissa ja niihin kohdistettiin ilkivaltaa. Myös Villa Hällebo on kärsinyt pahoin ilkivallasta.

Lue myös: Antti vuokrasi 400-neliöisen kivitalon meri-idyllistä ja ihmettelee nyt miksi Helsinki antaa arvotalojensa rapistua – "Kaupunkilaiset maksaneet viisi vuotta"

Kaupunki on laatinut alueelle asemakaavaehdotuksen, jossa entinen huvila-alue jää pääosin alueen asukkaiden virkistyskäyttöön.

Alueella on herkkää kallioluontoa ja viehättävä lampi. Lammen ja sen lähiympäristön arvokkaan luonnon suojelua valmistellaan. Siksi siellä kannattaa retkeillä roskaamatta ja kulkea rakennettuja tai jo tallattuja polkuja myöten.

Lammelle johtava ulkoilureitti on tarkoitus korjata käveltävään kuntoon siten, että mutaisiksi vettyneitä kohtia kunnostetaan. Koko alueen kattava, tuleva polkuverkosto suunnitellaan myöhemmin alueelle laadittavan puistosuunnitelman yhteydessä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut