Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valepoliisit pelottelivat rikostarinoilla Helsingissä usealta ikäihmiseltä pankkitunnukset – Hovioikeus alensi tuomiota

Valepoliisit huijasivat viime syksynä Helsingissä useilta vanhuksilta näiden pankkitunnukset ja käyttivät niitä sitten muun muassa ostoksiin ja pikavippien ottamiseen. He väittivät vanhuksille, että nämä olivat joutuneet rikosten uhreiksi ja esittivät itse tapausta selvittäviä poliiseja.

Käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1991 syntyneen miehen kuuden kuukauden 1988 syntyneen miehen vuoden ja kahden kuukauden pituiseen vankeusrangaistukseen. Koska molemmilla oli jo ennestään rikostausta, käräjäoikeus katsoi, ettei rangaistusta voitu antaa ehdollisena.

Vuonna 1988 syntynyt mies kuitenkin valitti rangaistuksestaan hovioikeuteen vaatien, että rangaistusta alennetaan 9 kuukauden ehdolliseksi. Hovioikeus päätyikin alentamaan tuomiota 10 kuukauden pituiseksi tänään maanantaina antamallaan päätöksellä. Myös hovioikeus kuitenkin katsoi, että rangaistus on kärsittävä vankilassa. Vaikka moni uhri ei kärsinytkään suuria taloudellisia vahinkoja, ehdotonta vankeutta puolsi oikeusistuinten mukaan rikosten määrä ja vakavuus. Rikokset oli tehty käyttämällä hyväksi iäkkäiden asianomistajien luottamusta julkista valtaa käyttäviin virkamiehiin.

Esimerkiksi erään 73-vuotiaan naisen valepoliisit saivat luovuttamaan pankkitunnuksensa kertomalla puhelimitse, että valepoliisit olisivat seuranneet uhria pankkiautomaatilta ja että poliisi olisi tulossa siksi noutamaan hänen pankkiasiakirjojaan. Tämän jälkeen toinen valepoliisi oli mennyt asuntoon ja saanut 73-vuotiaan naisen luovuttamaan Visa Electron -kortin tunnuksineen. Samaan aikaan toinen oli puhelinyhteydessä naiseen ja kehotti tätä pitämään puhelinlinjaa auki vielä muutaman tunnin.

81-vuotiaalle miehelle valepoliisit puolestaan soittivat ja väittivät tämän pankkikortin joutuneen virolaisten rikollisten käsiin. Tämän jälkeen toinen valepoliiseista on miehen kotipihalla saanut tämän pankkikortin ja tunnusluvun haltuunsa.

Miehet saivat 73–86-vuotiailta uhreiltaan saaliikseen pääsääntöisesti joitakin satoja tai tuhansia euroja huijausta kohden. 77-vuotiaalta mieheltä he kuitenkin veivät yli 15 000 euroa. Osa uhreista olisi kärsinyt suuremman vahingon, mutta pankkien käyttökiellot estivät valepoliiseja nostamasta niin paljon kuin yrittivät.

Huijaukset tapahtuivat vain parin kuukauden aikana viime syksynä.

Valepoliisit saivat myös vuonna 2000 syntyneen miehen osallistumaan ikäihmisten varojen nostamiseen ja vuonna 1996 syntyneen miehen kuljettajakseen.