Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jo viides kuolonuhri – Onko Helsingissä menossa liikenneturvallisuuden musta vuosi?

Meilahdessa tapahtui jo viides kuolemaan johtanut liikenneonnettomuus Helsingissä tänä vuonna.

Onnettomuus sattui perjantaina noin puoli kolmen aikaan Meilahdentien ja Paciuksenkadun risteyksessä, kun pakettiauto ja pyöräilijä törmäsivät. Polkupyöräilijä kuoli vammoihinsa sairaalassa.

Poliisi vahvisti perjantaina, että uhri ja pakettiauton kuljettaja ovat täysi-ikäisiä. Poliisi jatkaa tapauksen tutkintaa.

Tänä vuonna kuolemaan johtaneita liikenneonnettomuuksia tuntuu olevan enemmän kuin esimerkiksi viime vuonna. Näkyykö tämä myös tilastoissa Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein?

– Viime vuonna vastaavaan aikaan elokuun loppuun mennessä liikenteessä kuolleita oli kaksi, hän vastaa.

Vaikka kuolemaan johtaneita liikenneonnettomuuksia on enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, Pasterstein ei näe, että kyse on huolestuttavasta trendistä.

– Luvut ovat hyvin pieniä, joten luonnollisestikin tulee satunnaisvaihtelua. Toki yksikin kuolema on liikaa, hän toteaa.

Helsinki on Pastersteinin mukaan edelleen erittäin turvallinen liikkua kaikilla kulkumuodoilla minkä ikäiselle tahansa. Tavoitteena toki on, että kukaan ei loukkaantuisi vakavasti tai kuolisi liikenteessä.

– Helsiningin pitkän ajan suunnitelmallisen työn tulos näkyy tilastoissa hienosti. Surullista tietysti, että nuo viisi kuolemaa ovat tänä vuonna tapahtuneet, Pasterstein sanoo.

Tänä vuonna Helsingissä on liikenneonnettomuuksissa kuollut yksi jalankulkija Jätkäsaaressa, yksi moottoripyöräilijä, yksi henkilöauton matkustaja peräänajossa ja kaksi pyöräilijää.

Herttoniemen pyöräilyonnettomuus oli ensimmäinen pyöräilijän kuolema Helsingissä lähes kahteen vuoteen.

– Polkupyöräilijät ovat tilastoissa yliedustettuina loukkaantumisten osalta. Loukkaantuneita on ollut vuosittain noin sata. Tosin viime vuonna määrä oli ennätyksellisen pieni, vain 83. Silti luku on turhan suuri, Pasterstein myöntää.

On kuitenkin hyvä muistaa, että pyöräilyn suosio tuntuu kasvaneen vuosi vuodelta, vaikka toki samaan aikaan koronan myötä myös autoilun määrä Helsingissä on hieman vähentynyt.

Valtakunnallisesti kuolemaan johtaneiden pyöräonnettomuuksia on tammi-elokuussa ollut 14, kun taas viime vuonna niitä oli vastaavana aikana 16.

Kaiken kaikkiaan liikenteessä loukkaantuneiden määrä on Helsingissä pudonnut 20 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Pasterstein pitää suuntaa kokonaisuudessaan hyvänä.