Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Poika uhattiin tappaa ja pakotettiin polvilleen, video ladattiin Snapchattiin – helsinkiläiskoulu ja poliisi selvittävät rajua kiusaamista

Kiusaaminen: Kahdeksasluokkalaista poikaa uhkailtiin välitunnilla väkivallalla ja tapahtumat ladattiin nettiin. Poika on tällä hetkellä kotiopetuksessa.

Maunulan yhteiskoulussa on paljastunut vakava kiusaamistapaus.

Elokuun lopussa koulun 8. luokkaa käyvää poikaa nöyryytettiin koulun pihalla isolla porukalla ja pakotettiin väkivallalla uhkailemalla polvistumaan. Tapahtumasta kuvattiin lyhyt video ja se ladattiin Snapchattiin.

– Poika soitti minulle koulusta ja kertoi mitä on tapahtunut. Ysiluokkalainen poika oli tullut paikalle ja uhkaillut. Poikaani oli käsketty polvistumaan. Jos hän ei näin toimi, hänen päänsä päällä hypitään. Ja hänet tapetaan, äiti kertoo.

"Poliisilla ei ole keinoja puuttua alaikäisten vakaviin rikoksiin" – uhrien asema huolestuttaa konkaripoliisi Marko Forssia

Poika oli yksin tilanteessa ja teki mitä vaadittiin. Äiti lähti saman tien ajamaan koululle kuultuaan tapahtumista. Matkalla hän soitti poliisille.

– Poliisin tuleminen paikalle oli todella vaikeaa. Poliisi kysyi, ettekö te saa tätä asiaa nyt itse selvitettyä, äiti ihmettelee.

Pojalle nimettiin tapahtuminen jälkeen turva-aikuinen, jonka läsnäollessa opiskelua olisi voinut jatkaa normiluokassa. Kahdesti poika on yrittänyt palata kouluun. Molemmilla kerroilla koulupäivä on keskeytynyt kiusaamiseen eli joidenkin oppilaiden huuteluun

"Lapsilla on kokemuksia siitä, etteivät he ole minkään arvoisia" – Koulukiusaajat ja kiusatut ovat muita enemmän irrallaan ympäristöstään

Äidin mielestä koulu ei ole tehnyt tarpeeksi asian eteen.

– Koulu on ollut ihan h-moilasena, kun tapahtumia on yritetty selvittää. Olen kyseenalaistanut, voidaanko lapselle turvata turvallinen kouluarki. Sitä ei ole tähän päiviään mennessä pystytty turvaamaan.

Poika käy toistaiseksi koulua kotona.

– Nyt hänet on ulkoistettu perusopetuksesta, eikä hän voi mennä normaalitunneille, koska siellä on kiusaajia.

Kiusaamiseen nollatoleranssi – Helsinki aloitti kiusaamisen vastaisen kampanjan, jossa on 13 eri keinoa

Helsingin Uutiset on nähnyt tilanteesta kuvatun videon. Videolla joukko nuoria seisoo puoliringissä. Ringin edessä seisova polvistuu maahan hetkellisesti ja nousee tämän jälkeen ylös.

Maunulan yhteiskoulun rehtori Maija Vanhanen kertoo, että koulu ryhtyi välittömästi toimiin tapauksesta kuultuaan.

– Asia on otettu hyvin tosissaan alusta alkaen ja siitä tuli välittömästi poliisiasia. Sen lisäksi olemme ryhtyneet toimiin täällä koulussa.

Koulu ei ole tehnyt rikosilmoitusta, mutta tekee yhteistyötä poliisin kanssa. Kiusaamistapaus, jossa materiaalia ladataan sosiaaliseen mediaan on rehtorin mukaan koulussa ensimmäinen.

Kiusaamistilanteen ydinporukkaan kuuluu rehtorin mukaan seitsemän koulun oppilasta, tyttöjä ja poikia. Nuoria on puhutettu, tilanteesta on seurannut kasvatuskeskusteluita ja jälki-istuntoa. Myös vanhempia on kuultu koululla.

–  Nuorten kanssa työtä jatketaan edelleen. Haluamme, että nuoret ymmärtävät tekojensa seuraukset. Kiusaamiseen on ehdoton nollatoleranssi, rehtori toteaa.

Vantaa palkkaa vartijoita kouluihin – "Varmaan akuuttina toimena ihan hyvä, mutta..."

Tilannetta on koulun puolelta ollut purkamassa rehtorin ja apulaisrehtorin lisäksi kasvatusohjaaja ja kuraattori. Kiusaamista on käsitelty yleisesti koulun työpajoissa. Koulu on hakenut ulkopuolista apua Aseman Lapsilta, jolla on kiusaamiseen puuttuva hanke.

Vanhanen toteaa, että kiusaamistilanteet, joissa materiaalia ladataan sosiaaliseen mediaan, ovat hankalia ratkoa. Kiusaajien rinki saattaa kasvaa, kun video on nähty.

– Nämä ovat erittäin monimutkaisia tilanteita. Kun nuori saa jonkin leiman, sitä ei hetkessä saa pyyhittyä pois. Se vaatii aikaa.

Tapauksen käsittely on kesken. Pojan äidin mielestä koulun toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä.

– Koulun mielestä asiat menevät perille puhumalla ja he ovat tehneet kaikkensa. Eivät todellakaan ole. Meidän mielestämme näille henkilöille on kirjoitettava varoitus tai erotettava määräajaksi koulusta, mutta meitä ei juurikaan kuunnella.

Koulukiusatusta Sonjasta, 27, kasvoi upea rekkakaunotar – "Autot ja korjaaminen ovat eniten minua"

Rehtorin mukaan koulu on ottanut käyttöön kaikki keinot, mitä käytettävissä on. Vanhanen muistuttaa, että kun asia on viranomaiskäsittelyssä, koulu ei voi asettaa samasta teosta rangaistusta.

– Silloin kun kyse on poliisiasiasta, koulu ei voi antaa päällekkäistä rangaistusta.

Koulu voi perusopetuslain mukaan antaa kirjallisen varoituksen tai erottaa oppialaan määräajaksi, enimmillään kolmeksi kuukaudeksi.

Tapahtumia on asianosaisten välillä yritetty sovitella.

Kiusaajat tekivät Tuomaksesta ihmisraunion – nyt hän haluaa kertoa tarinansa, jottei kukaan toinen joutuisi kokemaan samaa

Koulukiusattu poika kasvoi musiinkintekijäksi – "Omat traumat voi selättää menemällä niitä päin"