Elielinaukio kuumottaa sijoittajia – Helsingin ytimeen jopa Postitalon verran uutta rakentamista: "Ei ole tällä hetkellä arvonsa mukaisessa käytössä"

Tilaisuus: Pormestarin mielestä aseman seutu on jäänyt takapihaksi.

- Eikö tämä paikka ole jo tarpeeksi täynnä? Tähän sopisi mieluummin vaikka puisto kuin uusia rakennuksia, Krista Karttunen ehdottaa. Päivi Tuovinen
Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Helsingin Rautatieaseman seutu on Suomen merkittävin kohtauspaikka – tai ainakin sen soisi olevan sellainen, pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

– Tällä hetkellä alue ei ole arvonsa ja asemansa mukaisessa käytössä, hän sanoo.

Samaa mieltä on SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma.

– Alue on nyt enemmän ohikulkupaikka.

Elielinaukion ja Asema-aukion tienoota ovat päättäneet lähteä kehittämään ympäröivien kiinteistöjen omistajat eli Postitalon omistava Ilmarinen, Vltavan talon OP-Vuokratuotto, hotellikiinteistön Exilion sekä VR ja SOK. Hanketta on juossut kasaan kiinteistökehittäjä Evata Partners.

Pääasiallinen maanomistaja alueella on kaupunki. Se on hyväksynyt hakijoiden suunnitteluvarauksen aukioille. Ehtona oli, että ne järjestävät paikan tulevaisuudesta arkkitehtuurikilpailun.

Kurjaa ja huonoa ei kukaan halua, se ei tuottaisi sijoittajillekaan.

Ehtoihin kuuluu myös ratkaista kaupungin kanssa Elielin bussiterminaalin siirtäminen muualle, mahdollisesti Kampin terminaaliin. Kaupunki edellyttää, että paikalle tulee pääasiassa toimitiloja.

Kiinteistönomistajat luottavat siihen, keskustassa toimistoille on kysyntää.

– Työpaikkoja kaivataan lisää hyvien yhteyksien viereen. Katutasoon tulisi palveluita, ravintoloita ja kohtaamispaikkoja, Evatan Vesa Olkkola visioi.

Närää aukioiden kehittämisessä on herättänyt kaavailtu rakennusoikeus, noin 40 000 kerrosneliötä, eli yhtä paljon kuin Postitalossa.

Samoin kyseenalaisena on pidetty uudisrakennuksen räystäskorkeutta, joka voisi olla sama kuin Postitalossa. Kriitikot pelkäävät, että rakennus peittäisi Eliel Saarisen piirtämää maailman kauneimmaksikin väitettyä Rautatieasemaa.

Suomen Arkkitehtiliitto (Safa) ei ota asiaan virallista kantaa, mutta viestissään kilpailun tuomareille se on todennut, ettei merkkirakennuksen asemaa tule heikentää lisärakentamisella.

Näkemys on aivan eri kuin pormestarilla.

– Alue on keskustatoimintojen aluetta, minne tiivis rakentaminen kuuluu, Vapaavuori huomauttaa.

Kaupungin ja sijoittajien tavoitteena on löytää ratkaisu, joka ottaa huomioon Rautatieaseman arkkitehtuurin, mutta myös mahdollistaa lisärakentamisen. Tarkoitus on, että alueella olisi jatkossakin laadukkaita katu- ja aukiotiloja.

– Kurjaa ja huonoa ei kukaan halua, eikä se tuottaisi lisäarvoa sijoittajillekaan, Olkkola sanoo.

Kriitikot kysyvät myös, kenen sana painaa arkkitehtuurikilpailun tuomaristossa, sijoittajien vai kaupungin ja arkkitehtijäsenten?

– Kyllä hankkeen ja kaupungin on oltava yhtä mieltä ratkaisusta. Safa on nimennyt tuomaristoon kolme tuomaria. Arkkitehtijäseniä tuomaristossa on myös kaupungin ja hankkeen puolelta.

– Kilpailun lopputulosta ei kuitenkaan alisteta Safalle päätettäväksi.

Vihreät ovat valmiita katsomaan arkkitehtuurikilpailun tulokset ja arvioimaan rakennusoikeuden määrää sen jälkeen, valtuustoryhmän johtaja Reetta Vanhanen sanoo.

Vasemmistoliiton ryhmää vetävän Anna Vuorjoen mukaan on tärkeää, että Elielinaukiolla on jatkossakin riittävästi avointa, julkista kaupunkitilaa.

RKP:n Björn Månsson pitää rakennusoikeuden määrää ylimitoitettuna.

– Perinteinen aukio pitää edes osittain sellaisena säilyttää.

Perussuomalaisten Mika Raatikainen toivoo, ettei aukioita täytettäisi tukkoon.

– Ylöspäin voi rakentaa, kunhan pohja ei ole liian suuri.

Uudisrakentamista ytimeen

Ideaa etsitään arkkitehtikilpailulla

Elielinaukiota ja Asema-aukiota ympäröivien kiinteistöjen omistajat järjestävät alueen tulevaisuudesta arkkitehtuurikilpailun, johon on kutsuttu kolme kotimaista ja kaksi ulkomaista suunnitteluryhmää.

Tavoitteena on löytää korkeatasoinen ratkaisu sekä uudisrakennusten että ulkotilojen osalta, alueen arvokasta historiaa kunnioittaen.

Tuomaristoon kuuluu järjestäjien, Suomen arkkitehtiliitto Safan ja Suomen maisema-arkkitehtiliitto Mark:n edustajia sekä kansainvälinen asiantuntija. Lopputulos ratkeaa ensi keväänä.

Tavoitteena on laatia alueen uusi asemakaava voittaneen suunnitelman pohjalta.

Hanketta esitellään osoitteessa uusieliel.fi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut