Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Elsa Holmqvistillä, 54, on ammatti, jota Helsingin arvotalojen asukkaat arvostavat – "Palkka verrattavissa kaupan kassaan"

Työ: Talonmies Elsa Holmqvistin uralle mahtuu vauhdikkaita ja surullisiakin tilanteita. Hän ei kaipaa sukupuolineutraalia ammattinimikettä.

Talonmies ei ole Helsingissä niin harvinainen ammatti, mitä äkkiseltään voisi luulla.

Bulevardi 5:n talonmiehenä työskentelevä Elsa Holmqvist, 54, sanoo, että Helsingin keskustassa hänellä on kymmeniä kollegoita. Aikaisemmin hän on ollut talonmiehenä muun muassa Kalliossa ja Kruununhaassa.

"Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki

– Vanhoissa arvotaloissa on aika usein talonmies. Täällä ihmiset arvostavat, että taloa pidetään silmällä. Joku on aina paikalla, kun asukas on esimerkiksi matkoilla.

Kokenut talonmies paljastaa, mitkä työtehtävät ovat kaikkein ikävimpiä: "Todella surullisia hetkiä"

Holmqvist sanoo, että hän on tavoitettavissa käytännössä kellon ympäri.

– Työaikaa ei ole. Kun olen kotona ja puhelimen päässä, niin olen aina töissä. Mieheni auttaa tarvittaessa esimerkiksi lumitöissä ja huoltohommissa.

Bulevardi 5:ssä on kuusi rappua. Holmqvistin päivä alkaa kierroksella, kun kaikkien rappujen ja portin lukot avataan kello seitsemään mennessä.

Asukkaat ovat tottuneet, että apu tulee nopeasti.

– Taloyhtiössä on yli 70 firmaa. Ovet ovat virka-aikaan auki, jotta asiakkaat pääsevät sisälle. Kello 17 lukitsen kaikki ovet manuaalisesti.

Holmqvist tekee päivän aikana pihalla ja rapuissa useita kierroksia.

– Joka aamu kerään roskat. Tällä hetkellä siivoan lähipuiston puista pudonneet lehdet.

Esimies on nyt esihenkilö – Helsinki aikoo neutralisoida kaikki mies-päätteiset ammattinimikkeet, joita on 45

Päivällä aikaa jää muun muassa uusien avaimien tilaamiseen, siivoukseen ja huoltoihin.

– Jos en saa viemäriä auki käsipumpulla, tilaan putkimiehen. Eilen esimerkiksi yhdellä asukkaalla wc-pöntön nuppi jäi käteen. Laitoin sen kiinni.

Taloyhtiö on kooltaan niin iso, että lähes aina jossain huoneistossa remontoidaan.

– Varmistan, että työntekijät pääsevät sisään ja järjestän autopaikkoja. Kerran remontissa maalipurkki kaatui katolla, ja maalia roiskui autojen päälle. Tällaisista tulee aina vähän lisähommaa.

Kuvat: 112 vuotta vanha hissi entisöitiin alkuperäiseen loistoon helsinkiläisessä kerrostalossa – todellinen harvinaisuus löytyi naapuritalosta

Kynnys talonmiehelle soittamiselle on Holmqvistin mukaan hyvin matala.

– Asukkaat ovat tottuneet, että apu tulee nopeasti. He soittavat, kun remonteista aiheutuu melu- tai pölyhaittaa tai on muuta häiriötä. Työhön kuuluu myös ihmisten rauhoittelu ja ajan tasalla pitäminen.

Talonmiehen palkkaaminen voi tulla Holmqvistin mukaan jopa halvemmaksi kuin palvelun ostaminen kiinteistöhuoltofirmalta.

– Talonmiehen palkka on kyllä isompi kuin kiinteistöhuoltofirman perushinta. Mutta firma lähettää jokaisesta pikkuhommasta laskun. Minä en laskuta töistä erikseen.

Millaista palkkaa talonmiehelle maksetaan?

– Palkka on verrattavissa toimistotyöntekijän tai kaupan kassaan, Holmqvist laskee.

Pitäisikö talonmies-ammattinimikkeestä tehdä sukupuolineutraali?

– Jotkut käyttävät nimitystä huoltohenkilö tai eivät tiedä miten sanoisivat. Itse olen sen verran vanhan kansan ihminen, että minulle sopii hyvin vanha titteli talonmies. Kirkkoherrakin voi hyvin olla nainen, eikä se ole minulle ongelma.

Kuinka talonmies lomailee?

–  Moottoripyöräily on rakas harrastus ja tänäkin kesänä tein mieheni kanssa parintuhannen kilometrin reissun pohjoiseen. Suunta voi olla myös Alpeille tai Norjana – mikä suunta milloinkin innostaa.

Lue myös: 112 vuotta vanha hissi entisöitiin alkuperäiseen loistoon helsinkiläisessä kerrostalossa – todellinen harvinaisuus löytyi naapuritalosta

"Moni pääsee samaan tunnetilaan kuin lapsena", sanoo pesijä Birgitta Palojärvi, 64 – suomalaisen saunakulttuurin ammattilaisella ei enää ole liiemmin kollegoja

Palomies vai pelastaja? – Helsingin Uutisiin kirjoittanut palomies: Ammattinimikkeen sijaan olisi tärkeämpää pohtia palkkaa