Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuin kierrätyspiste omalla pihalla – Pientalojen keräyskokeilu osoittautui menestykseksi, sekajätteen määrässä roima pudotus

Onnistunut kokeilu lisäsi jätteiden lajittelua pientaloissa ja samalla sekajätteen määrä väheni huomattavasti.

Menestyksen ja osallistuneiden tyytyväisyyden perusteella Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY jatkaa pientalojen monilokerokokeilua ja lisää kokeilijoiden määrää.

HSY aloitti pientalojen monilokeroisen jäteastian kokeilun toukokuussa 2019 noin tuhannella pienkiinteistöllä pääkaupunkiseudulla. Alun perin kaksivuotiseksi määriteltyä kokeilua jatketaan nyt vuodella kevääseen 2022.

Mukaan otetaan enintään 700 uutta kiinteistöä samoilta tai lähialueilta.

Pientalon monilokeroastiaan kerätään neljää jätelajia samanaikaisesti eli se on kuin kierrätyspiste omalla pihalla.

Astian kaikki lokerot tyhjennetään samalla kertaa jäteauton vastaaviin lokeroihin. Jätelajit pysyvät erillään ja raaka-aine saadaan kiertoon teollisuudelle, HSY kertoo tiedotteessa.

Kokeiluun osallistujien keskimäärin tuottaman sekajätteen määrä vähentyi 66 prosenttia ja kokonaisjätteen määrä 22 prosenttia verrattuna kokeilua edeltävään aikaan.

Kokeilijat lajittelevat erityisesti biojätettä ja muovipakkauksia merkittävästi aiempaa aktiivisemmin.

– Tulokset osoittavat, että kokeilun osallistujat eivät ainoastaan lajittele jätteitään aiempaa enemmän, vaan kiinnittävät huomiota myös tuottamansa jätteen määrään. On hienoa, että saamme aikaan näin merkittävän muutoksen, iloitsee käyttöpäällikkö Juho Nuutinen HSY:n tiedotteessa.

HSY:n kyselyyn viime helmikuussa vastanneista kokeilun osallistujista 99,7 prosenttia kertoi haluavansa jatkaa pientalon monilokeropalvelua. 92 prosenttia kertoi palvelun vastanneen odotuksia hyvin tai erittäin hyvin.

– Testasimme asiakkaiden kanssa biojätteen huolellista pakkaamista eri materiaaleista valmistettuihin biojätepusseihin, kun ilmeni haasteita saada biojätelokero siististi tyhjennettyä, kertoo logistiikkasuunnittelija Saara Valtonen.

Paperiset ja tärkkelyspohjaiset kompostoituvat biojätepussit edistivät biojätelokeron tyhjentymistä ja pysymistä siistimpänä.

HSY lanseeraa monilokeroisen jäteastian myös 5–9 asunnon kiinteistöille ensi keväänä. Asukkaat voivat lajitella monilokeroon muovipakkaukset, kartongin, lasin ja metallin.