Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore selvitys: Kolmannes muuttaisi työn perässä, lähtövalmius heikointa yli 50-vuotiaissa

Kolmasosa suomalaisista olisi valmis muuttamaan työn perässä mikäli jäisi työttömäksi, selviää pankkikonserni Nordean teettämästä kyselystä.

Muuttovalmius on korkeinta nuorten aikuisten keskuudessa ja heikointa yli 50-vuotiaiden joukossa.

Nordean ekonomistin Juho Kostiaisen mukaan halukkuus muuttaa työn perässä toiselle paikkakunnalle heikkenee vanhemmissa ikäryhmissä.

– Tämä tuo haasteita yhteiskunnan työllisyyspolitiikkaan, sillä näissä samoissa ikäryhmissä myös erityisesti pitkäaikaistyöttömyys on korkeampaa. Avoimia työpaikkojakin kuitenkin on edelleen, mutta ne sijaitsevat monesti eri paikkakunnilla kuin työttömät työnhakijat, Kostiainen toteaa tiedotteessa.

Reilu 40 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei olisi valmis muuttamaan, ja neljäsosa ei osannut kertoa miten toimisi.

– Erityisesti tällaisena aikana kun työttömyys lisääntyy, olisi syytä pohtia, miten kannustimia voitaisiin lisätä ja ihmisiä auttaa muuttamaan työn perässä, Kostiainen sanoo ja ehdottaa muun muassa varainsiirtoveron alentamista ja työn vastaanottovelvoitteen kiristämistä.

Kyselyn mukaan suomalaiset selviytyvät asumismenoistaan nyt paremmin kuin keväällä.

Lähes neljä viidestä suomalaisesta selviytyy asumismenoistaan entiseen tapaan. Huhtikuussa vastaavanlaisessa kyselyssä määrä oli kolme neljäsosaa.

Hankaloitumista asumismenoista selviytymisessä kokevat edelleen etenkin 18– 34 -vuotiaat ja vuokralla asuvat.

Myös oman omistusasunnon arvon kehittymiseen suhtaudutaan myönteisemmin kuin keväällä. Vain joka kymmenes uskoo asuntonsa arvon laskevan koronaviruspandemian seurauksena, kun keväällä jopa joka viides uskoi arvon laskuun.

Nordean verkkokyselyyn vastasi syyskuussa vähän yli tuhat henkilöä.