Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kumpulan asukkaat toivat työmaalle kynttilöitä ja suruviestejä: Kiistellyn kallion räjäytys alkamassa lokakuussa – riski voi tulla kaupungille kalliiksi

Limingantien kiistellyn päiväkodin rakentaminen voidaan aloittaa jo lokakuussa, vaikka lähitalojen asukkaiden kaavasta tekemä valitus on kesken Helsingin hallinto-oikeudessa.

Tämä on mahdollista, jos työmaalle asetetaan vakuus.

– Vakuus määritellään niin suureksi, että rakennuspaikka voidaan sillä tarvittaessa ennallistaa, jos lupapäätös kumotaan tai sitä muutetaan, sanoo tarkastusinsinööri Mirja Impola Helsingin kaupungilta.

On mahdollista, että koko rakennus ehdittäisiin tehdä valmiiksi ennen hallinto-oikeuden päätöstä. Se voi tulla päiväkotia rakentavalle kaupungille kuitenkin kalliiksi.

– Rakennus voidaan tehdä käyttöönottoon asti. Jos valitus menestyy, paikka pitää muuttaa päätöksen mukaisesti eli rakennus purkaa kokonaan, ja ennallistaa rakennuspaikka. Hankkeeseen ryhtyvä Helsingin kaupunki itse päättää ottaako sen riskin.

Impola sanoo, että työmaalle on annettu aloittamisoikeus ja tätä koskeva valitus on hylätty hallinto-oikeuden välipäätöksellä.

Kaupungin Helsingin Uutisille toimittaman arvion mukaan Keinukallion louhinta voi alkaa 5. tai 12. lokakuuta alkavilla viikoilla. Helsingin Uutisten saamien tietojen mukaan jälkimmäinen viikko 42 vaikuttaa todennäköisemmältä. Lopullista päätöstä louhinnan aloittamisesta ei ole tehty ja urakoitsija on varautunut aloituksen viivästymiseen.

Ennen räjäytystöitä alueelta kaadetaan puuta sekä porataan maata.

Kuinka louhittu maa voidaan ennallistaa, jos asukkaiden valitus hallinto-oikeudessa menee läpi?

– Niihin avokallioihin, mitä ei pystytä palauttamaan, ei koskettaisi. Mutta jos perustuksia tehdessä vastaan tulee syvällä olevaa kalliota, sitä voisi louhia. Se ei vaikuta kaupunkikuvaan. Ne jäävät maan alle piiloon, Impola sanoo.

Hallinto-oikeudessa on Impolan saamien tietojen mukaan nyt paljon ruuhkaa. Tämän asian käsittely voi kestää sen vuoksi hyvinkin pitkään.

– Olemme lähettäneet kyselyn Helsingin hallinto-oikeuteen, mutta emme ole saaneet vastausta.

Asukkaat vastustavat päiväkodin rakentamista Limingantien kalliolle, koska vieressä olisi tyhjä hiekkakenttä, johon päiväkoti mahtuisi. Asukkaat pelkäävät, että virkistysalueena toiminut kallio louhitaan lähes kokonaan.

Viime sunnuntaina Kumpulassa järjestettiin Jäähyväiset kalliolle -tapahtuma, jossa ihmiset saivat ilmaista suruaan muun muassa kukilla, kynttilöillä ja valkeisiin kangasnauhoihin kirjoitetuilla viesteillä.

– Kumpulassa ollaan tietysti hyvin pettyneitä lopputulokseen. Kovin turhaa tuhota tämä kallioalue, kun vieressä on tyhjä hiekkakenttä, joka on myös suunnitelmassa tarkoitus jättää tyhjäksi. Täällä edelleen joukko aktiivisia pyrkii vetoamaan kaupunkiin, ettei hanke etenisi, asukasaktiivi Hanna Lammi sanoo.

Lammi sanoo, että asukkailta tuli useita vaihtoehtoisia ehdotuksia päiväkodin rakentamiselle.

– Kaikki ne tyrmättiin. Kaupunki vetosi siihen, että hanke viivästyisi ja päiväkotipaikoille on suuri tarve.