Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona pidentää fillarointikautta syksyllä, mutta riskitkin kasvavat – kuulutko ryhmään jolle turmia sattuu eniten?

Syys- ja talvikuukausina työmatkalla sattuvat pyöräilytapaturmat ovat lisääntyneet viime vuosina.

Ensimmäiset liukkaat kelit ovat vaarallisimpia. Vahinkoja sattuukin eniten loka- ja marraskuussa. Useimmin pyörällä loukkaantuu keski-ikäinen nainen, ilmenee vakuutusyhtiö Ifin tilastoista vuosilta 2017–2020.

Pyöräilijän yllättävää liukkautta voi aiheuttaa paitsi musta jää, myös esimerkiksi märät lehdet asfaltilla.

– Aiempaa useampi vaikuttaa jatkavan työmatkapyöräilyä pidemmälle syksyyn ja talven yli. Halu vältellä julkisia kulkuneuvoja korona-aikana lisää todennäköisesti pyöräilyä entisestään tänä syksynä, arvioi korvausjohtaja Anssi Ranta Ifin tiedotteessa.

Ylivoimaisesti suurin osa, yli 80 prosenttia, pyöräilytapaturmista on kaatumisia, joissa ei ole muita osapuolia mukana. Yhteentörmäys auton kanssa aiheuttaa alle kymmenen prosenttia tapaturmista.

Tyypillisesti vahinkojen taustalla on pimeys, liukkaus tai molemmat yhdistettynä liian suureen tilannenopeuteen.

Tapaturmia sattuu etenkin kurveissa ja risteyksissä, joihin tullaan kovaa ja joissa jarrutetaan äkkiä.

Naiset loukkaantuvat työmatkalla pyöräillessä useammin kuin miehet. Kaikista pyöräilyturmista naisten osuus on yli 60 prosenttia. Riski joutua haaveriin kasvaa naisilla iän myötä, ja eniten vahinkoja sattuu 50–60-vuotiaille.

Viime vuosina miesten osuus talvikuukausina sattuvista pyöräilytapaturmista on kuitenkin ollut kasvussa.

Eniten pyöräilytapaturmista aiheutuu erilaisia haavoja, seuraavaksi yleisimpiä vammoja ovat ruhjeet, nyrjähdykset ja murtumat. Vaarassa ovat erityisesti jalat ja kädet, mutta alttiina on toki koko keho.

Myös päävammoja sattuu jonkin verran.

Pyöräilytapaturma aiheuttaa Ifin tilastojen perusteella keskimäärin kahdeksan päivän sairauspoissaolon. Pisimpiä, keskimäärin 35 päivän sairauspoissaoloja aiheuttavat murtumat.

Iän myötä vammojen parantuminen hidastuu. Pisimpiä sairauspoissaolot ovat yli 55-vuotiailla pyöräilyturmaan joutuneilla.