Talous: Kasvatuksessa ja koulutuksessa, kuten muillakin toimialoilla, pohditaan mistä leikataan. Päättäjät lyövät budjetin lukkoon myöhemmin syksyllä.
Helsinki suunnittelee alle 2-vuotiaiden kotihoidontuen kuntalisän poistamista. Jo aiemmin kaupunki poisti 2–3-vuotiaiden Helsinki-lisän.
Säästötoimi on osa kasvatuksen ja koulutuksen budjettia, jossa pitää sopeutua muun muassa heikentyneeseen taloustilanteeseen ja koronan aiheuttamiin kustannuksiin.
Yhdessä tämän ja ensi vuoden kanssa Helsingin koronalasku kohoaa jopa 750 miljoonaan euroon (HU 14.8.).
Toimialan talousarvioehdotuksen 2021 sisältämiä muita tuottavuustoimenpiteitä ovat muun muassa tilojen yhteiskäytön lisääminen, varhaiskasvatuksen siivous- ja ruokapalvelujen laajempi kilpailutus, perusopetuksen ryhmäkokojen kasvattaminen ja aamutoiminnasta luopuminen, lukioiden välisten yhteisten kurssien lisääminen ja ammatillisessa koulutuksessa työssäoppimisen osuuden kasvattaminen.
Hyväksyessään ensi vuoden talousarvioehdotuksen ja taloussuunnitelman vuosille 2021–23, kasvatuksen ja koulutuksen lautakunta totesi apulaispormestari Pia Pakarisen (kok.) ja Emma Karin (vihr.) vastaehdotuksesta, että määrärahat ovat riittämättömät tavoitteiden mukaisen varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestämiseen eikä tuottavuustoimenpiteistä ole riittävästi tietoa päätöksenteon pohjaksi.
Tuottavuustoimien tarvetta tullaan arvioimaan valtuustoryhmien neuvotteluissa.
Kuntalisän säilyttäminen on perusteltua myös siitä näkökulmasta, että Helsingissä asuminen on kalliimpaa.
Helsinki-lisän poistaminen on herättänyt närää. Monelle perheelle se tarkoittaisi sitä, että jopa 9 kuukauden ikäinen lapsi olisi laitettava päivähoitoon, kun vanhempainraha loppuu.
Helsinki on maksanut kuntalisää Kelan maksaman kotihoidontuen päälle. Alle 1,5-vuotiailta lisä on ollut 264 euroa kuukaudessa ja 1,5–2-vuotiailta 218 euroa.
– Ei ole millään lailla lapsen edun mukaista, että alle vuoden ikäisten lasten vanhemmat eivät välttämättä voi valita muuta kuin työnteon ja lapselle päiväkotipaikan pärjätäkseen arjessa, kirjoitetaan Helsinki-lisää puolustavassa tuoreessa adressissa, jossa on reilut 1 300 nimeä.
Adressissa muistutetaan, että Helsingissä jo nyt päivähoitopaikat ovat kiven alla, samoin kuin niihin koulutetun henkilökunnan saaminen.
– Kuntalisän säilyttäminen on perusteltua myös siitä näkökulmasta, että Helsingissä asuminen on kalliimpaa, adressi painottaa.
Lautakunnan puheenjohtaja ja kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen muistutti sosiaalisessa mediassa, että asiasta ei ole vielä tehty lopullista päätöstä.
Vuonna 2015 helsinkiläisistä vuoden ikäisistä lapsista lähes 70 prosenttia hoidettiin pelkästään kotihoidontuella, selviää vuonna 2017 julkaistusta Lastenhoidon ratkaisut helsinkiläisissä lapsiperheissä -tutkimuksesta.
Ensimmäisen ikävuoden jälkeen esimerkiksi osapäivähoidossa olevien osuus kasvaa ja 2-vuotiaista enää alle 30 prosenttia hoidetaan kokonaan kotihoidontuella.