Sunnuntain suosikkiohjelmaan yritettiin värvätä ammattilaisia polkuhintaan – "On hyvin valitettavaa, ettei tunnisteta työn arvoa"

Työ: Ammattilaistanssijat kohtaavat usein alipalkkausta.

Ammattilaistanssijoiden palkkauksessa on usein epäselvyyksiä. Tämän todistivat viime viikolla Will Funk For Food eli WFFF-katutanssiryhmän jäsenet.

Ryhmän tanssija Teemu Korjuslommi sai viestin, jossa kokoonpanon neljää jäsentä pyydettiin esiintymään Tähdet tähdet 2020 -ohjelman insertteihin 500 euron laskutuspalkalla. Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton (Teme) minimisuositus on 275 euroa tanssijaa kohden. Ohjelman tuotantoyhtiö Moskito Television perusteli summaa budjetin riittämättömyydellä.

Vuoden 2009 Talent-ohjelmasta tutulle WFFF:lle tällaiset tarjoukset ovat nykyään harvinaisia.

Korjuslommi ja ryhmän toinen jäsen Joonas Kilappa uskovatkin kyseessä olleen ajatusvirheen tuotantoyhtiön puolelta. Alipalkkaus ilmiönä on kuitenkin yleinen tanssipiireissä.

– Monien esiintyvien taiteilijoiden ja tanssijoiden kokemus tällaisista tilanteista on se, että kokeillaan kepillä jäätä. On hyvin valitettavaa, ettei tunnisteta tanssijoiden ja heidän työnsä arvoa, Kilappa sanoo.

Suomessa ammattilaistanssijoille on niukasti töitä, jolloin pieniin palkkioihin tarttuminen polkee palkkatasoa alaspäin. Tähän Teme on pyrkinyt puuttumaan tv- ja mainostuotantoihin laatimillaan palkkalinjauksilla, jotka ovat suhteellisen uusia.

He tekevät sitä työkseen, jotta saisivat leipää pöytään.

– Meillä ei ole mitään antipatioita tuotantoyhtiötä vastaan. Koimme, että tässä on jälleen yleisen muistutuksen paikka, Kilappa toteaa.

Moskito Televisionin toimitusjohtaja Riina Kullas vastasi Helsingin Uutisille sähköpostilla, jossa hän pahoittelee tapahtunutta virhearviota. Alunperin 500 euron budjetti oli varattu yhdelle mahdolliselle asiantuntijalle tai vieraalle. Kullas toteaa, ettei summa lähtökohtaisesti ole riittävä kokonaiselle ryhmälle.

Vastauksesta käy ilmi, että Tähdet tähdet 2020 -ohjelman tuottaja on selvittänyt asian WFFF:n kanssa. Tuotantoyhtiö toivoo jatkossa tiiviimpää keskusteluyhteyttä tanssijoiden ammattiryhmää edustavan tahon kanssa.

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton (Teme) tanssijoiden, tanssinopettajien ja koreografien työehtoasiantuntija Sami Hiltunen vahvistaa, että ammattilaistanssijoiden palkkaus on usein viimeisiä asioita, joita budjeteissa mietitään.

– Käsittääkseni on melko yleistä, että tanssijoiden oletetaan tulevan melko edullisesti, mutta kovinkaan usein palkkauksesta ei olla meihin yhteydessä, Hiltunen selittää.

Hiltusen mukaan ongelmaan voivat vaikuttaa sekä tanssijat itse että työnantajapuoli. Hän kehottaa tanssijoita kieltäytymään liian pienistä palkkioista ja tuottajia muistamaan, että tanssijoiden ammattitaitoa pitää arvostaa ja maksaa siitä asianmukainen korvaus.

– Monet ovat aloittaneet tanssimisen jo lapsuudessa ja ovat myöhemmin kartuttaneet ammattitaitoaan korkeakoulussa. He tekevät sitä työkseen, jotta saisivat leipää pöytään.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut