Näkyvään huumekauppaan pyritään puuttumaan uudella toimintamallilla Helsingissä – "Ei saisi olla häiritsevää etenkään päiväkotien ja koulujen lähistöllä"

Helsinki jatkaa näkyvään huumekauppaan ja päihteidenkäyttöön liittyvien ongelmien ratkomista entistä laajemmalla viranomais- ja järjestöyhteistyöllä.

Tavoitteena on auttaa käyttäjiä ja hillitä käytöstä ympäristölle aiheutuvia haittoja kehittämällä ja jalkauttamalla alkuvuodesta luotua uutta toimintamallia.

Huumeongelma pahenee Kalliossa: Ulkopuolinen tunkeutui kouluun kesken päivän, oppilaita uhkailtu välitunneilla ja koulumatkoilla – "Tilanne on sellainen, että mitä tahansa voi tapahtua"

Tiistaina 29. syyskuuta järjestettiin tilaisuus, johon osallistui Helsingin poliisin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Diakonissalaitoksen, A-klinikkasäätiön, Kalliola-konsernin, Sininauha Oy:n, Ehyt ry:n, Tukikohta ry:n ja Kokoa ry:n edustajat sekä edustajat Helsingin kaupungin toimialoilta.

– Vaikka huumekaupan ja päihteiden käytön täydellinen estäminen kaupungissa ei ole realismia, niin se ei saa olla häiritsevää etenkään päiväkotien, koulujen ja nuorisotilojen lähistöllä, pormestari Jan Vapaavuori toteaa tiedotteessa.

Pyörävarastoja on pakko rakentaa, mutta moni kantaa mieluummin fillarin asuntoonsa – "Naapuri tuli kertomaan, että kellariin pyörää ei kannata viedä"

Helsingillä ei ole ollut mallia, miten hoitaa nopeasti joillakin alueilla syntyviä tilanteita yhteistyössä useiden toimialojen ja viranomaisten kanssa.

– Itäkeskuksen Stoan aukion tilanteen parantamiseksi tällainen malli saatiin keväällä luotua. Nyt tiivistämme yhteistyötä uudelleen, sillä jalkautus osin keskeytyi koronatilanteen myötä, Vapaavuori sanoo.

Kaupungin näkökulmasta ongelmatilanteisiin tulisi voida puuttua nopealla aikataululla ja riittävin resurssein, jotta haitallisen tilanteen pitkittyminen ja syventyminen voidaan välttää.

Häiriötilanteita on syntynyt edelleen esimerkiksi Stoan aukion läheisyydessä ja lisäksi toimenpiteitä on viime kuukausina kohdennettu muun muassa Pengerpuistoon ja Kontulan ostoskeskuksen alueelle.

Kymmeniä neuloja ja ruiskuja kerätään Helsingissä maasta päivittäin – "Korvaushoitopisteestä asiakkaat valuvat sitten läheiseen puistoon"

Häiriötilanteita on pyritty korjaamaan muun muassa vartioinnin, kameravalvonnan sekä sosiaali- ja terveystoimialan jalkautuvan työn lisäämisellä.

– Päihdeongelmien taustalla on usein monimutkaisia ongelmia. Ongelmat myös kasautuvat ja periytyvät. Tämän vuoksi pyrimme nyt löytämään uusia ratkaisuja, jotka olisivat tehokkaita ja kauaskantoisia. Myös kaupungin sisälle tarvitaan pysyvämpi rakenne, jonka avulla voimme ratkaista akuutteja päihteisiin liittyviä turvallisuusongelmia. Tätä toimintamallia käynnistämme parhaillaan ja siihen tarvitsemme muun muassa poliisin ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten pysyvän edustuksen, jotta toimenpiteet voidaan yhteensovittaa toisiaan tukeviksi, Vapaavuori jatkaa.

Jan Vapaavuori paljastaa: Stoan huumekauppiailla on oma hälytysjärjestelmä, aineita kätketään maahan

Keväällä koronakriisin myötä tapahtunut päivätoiminnan ja monien tukipalvelujen loppuminen näkyi kaduilla. Koronatilanteen edetessä osa asiakaskunnasta alkoi olla aikaisempaa huonommassa kunnossa. Tämä on koskenut erityisesti asiakkaita, jotka ovat aiemmin olleet työtoiminnassa tai saaneet päiväänsä sisältöä ja päässeet hoitamaan asioitaan päiväkeskuksissa.

Koronakriisin myötä myös huonosti voivat nuoret aikuiset ovat näkyneet aiempaa enemmän katukuvassa. Taustalla on usein muun muassa mielenterveysongelmia, häätöjä ja piiloasunnottomuutta. Poliisille tilanne on näkynyt julkisilla paikoilla lisääntyneinä järjestyshäiriöinä.

Kesän lopussa asiakkaat ovat aktivoituneet ja useat ovat hakeutuneet katkaisuhoitoon, laitoskuntoutukseen tai esimerkiksi asumisen tuen palvelujen piiriin.

Huumepoliisin kokemukset elävästä elämästä saivat Juha Vuorisen leuan loksahtamaan – "Fiktiivisessä romaanissa ne tuntuisivat liian övereiltä"

Tällä hetkellä päihdepalveluissa ei ole merkittävää jonoutumista, ja palvelutarpeeseen pystytään kaupungin mukaan vastaamaan hyvin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut