Taide levittäytyi uuden koulukeskuksen seinälle – Yhdessä teoksessa tulivuoren tuhkaa, toisessa Amazonin sademetsän savea

Tänä syksynä avattavan uuden koulukeskus Jakomäen Sydämen seinillä on keramiikka- ja kuvataiteilija Laura Pehkosen teoksia. HAM/Hanna Kukorelli

Sanna Jompero-Lahokoski

Jakomäen uuteen koulukeskukseen Jakomäen Sydämeen on valmistunut uusi prosenttiperiaatteella toteutettu teos. Teoksen tekijä on keramiikka- ja kuvataiteilija Laura Pehkonen.

Eri puolille uudisrakennusta levittäytyvä Kombo on abstrakti keraaminen seinäreliefi. Teoksen laajin yhtenäinen kokonaisuus sijaitsee 17-metrisellä seinällä, ruokalaan johtavalla käytävällä. Päiväkodin ja nuorisotilojen seinillä on pienempiä reliefejä, joita on muurattu myös kolmen sisäpihan tiiliverhoiluun.

Käsin valmistettujen keramiikkakappaleiden raaka-aineita ovat erilaiset savet. Joitakin teoksen osia on valmistettu samasta punasavesta, jolla Jakomäen Sydämen ulkoseinien tiiliverhoilu on toteutettu. Yhdessä keraamisessa osassa on tulivuoren tuhkaa, toisessa Amazonin sademetsän jokisuiston savea perinnetekniikalla työstettynä.

Teoksissa myös erilaiset pintatekniikat vaihtelevat lasituksista, maalauksista, kultauksesta ja siirtokuvista. Pehkosen mukaan teoksen luomisessa häntä inspiroi eri kulttuurien ja aikakausien tekniikat, joita käyttämällä hän loi teokseen keramiikan maailmanlaajuista ja ajallista karttaa. Teokset on suunniteltu katsottaviksi ja kosketeltaviksi.

Helsingin kaupunki noudattaa prosenttiperiaatetta. Tämä tarkoittaa, että kaupungin kiinteistöjen uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista noin prosentti varataan uuden julkisen taiteen toteuttamiseen.

Jakomäen uusi koulukeskus otetaan käyttöön vielä loppusyksyn aikana.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut