Helsinkiin rakennetaan kaksi jättikokoista lämpöpumppua, joista toinen on maailman suurimpia – "Meren lämpöä voidaan käyttää huhtikuun puolivälistä aina lokakuun alkuun"

Energia: Helsinkiin rakennetaan kaksi jättikokoista lämpöpumppua, jotka saavat energiansa merivedestä. Pumput korvaavat Salmisaaren voimalan tuotantoa.

Helen investoi lähivuosina suuriin merivesilämpöpumppuihin. Kuvassa yksi Katri Valan puiston alla sijaitsevista pumpuista. Helen Oy
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Helen aikoo rakennuttaa pääkaupunkiin kaksi suuren kokoluokan lämpöpumppua, joiden avulla energiayhtiö laajentaa merkittävästi puhdistetun jäteveden lämmön talteenottoa.

Samalla Helen ryhtyy keräämään talteen voimalaitoksen jäähdytysveden ja meriveden lämmöstä saatavaa energiaa.

Uudet lämpöpumput asennetaan Vuosaareen ja Sörnäisiin.

Kuvassa Esplanadin lämpöpumput ilman putkistoja ja hoitotasoja. Helen Oy

Kooltaan massiivinen Vuosaaren lämpöpumppu kykenee hyödyntämään Helsingin edustan merivedestä saatavaa energiaa, jos veden lämpötila on vähintään seitsemän astetta.

– Käytännössä Vuosaaressa meren lämpöä voidaan käyttää huhtikuun puolivälistä aina lokakuun alkupuolelle saakka. Muina aikoina on käytettävissä voimalaitoksen jäähdytysvesiä, arvioi Helen Oy:n yksikönpäällikkö Juhani Aaltonen.

Uusien lämpöpumppujen tarkoituksena on vähentää radikaalisti kivihiilen käyttöä Helsingissä.

Esimerkiksi Sörnäisten lämpöpumpun myötä kivihiilen käyttöä voidaan ryhtyä vähentämään Salmisaaren voimalaitoksella jo suunniteltua aikaisemmin.

Sörnäisten lämpöpumpun käyttöönoton jälkeen Katri Valan puiston alla toimii maailman suurin puhdistetun jäteveden energiasta kaukolämpöä ja jäähdytystä tuottava lämpöpumppulaitos.

Laitoksen tuotanto riittää kesäisin kattamaan merkittävän osan Helsingin kantakaupungin lämmöntarpeesta.

– Ensi kesänä tuotantokäyttöön kuudes lämpöpumppu ja seitsemäs lämpöpumppu vuonna 2023, Aaltonen kertoo.

Kuudennen lämpöpumpun kaukolämpöteho on 18 megawattia ja seitsemännen peräti 32 megawattia.

Vuosaaren lämpöpumpun rakentaminen on puolestaan alkanut syyskuussa ja sen arvioidaan valmistuvan vuonna 2022. Pumppu sijoitetaan nykyisen voimalaitoksen viereen.

Vuosaaren pumpun tuotannosta 80 prosenttia koostuu voimalaitoksen jäähdytysvesien hukkalämmöstä ja 20 prosenttia meriveden lämmöstä.

Koko Suomenkin mittakaavassa suuren pumpun kaukolämpöteho on noin 13 megawattia. Investoinneillaan Helen seuraa Tukholman esimerkkiä: länsinaapurin pääkaupungissa meriveden lämpöä on hyödynnetty jo vuosikymmenten ajan.

– Tukholman etuna on se, että sen edustan merenpohjassa on syvänteitä. Helsingin edustalla Suomenlahden pohja on laakea, joten merivesilämmön kerääminen on täällä ympärivuotisesti on haastavampaa, Juhani Aaltonen kertoo.

Helen pitää merivesilämmön keräämistä tulevaisuudessa varsin varteenotettavana hankkeena, sillä sen kasvupotentiaali on hyvä.

– Myös konesalien hukkalämmön kerääminen kiinnostaa meitä, Aaltonen mainitsee.

Mikä?

Helenin uudet merivesilämpöpumput

Valmistuvat Sörnäisiin ja Vuosaareen 2022–2023.

Sörnäisten lämpöpumppu on yksi maailman suurimmista.

Sörnäisten lämpöpumpun pituus on 22,5 metriä, korkeus 7 metriä ja leveys 11 metriä.

Sen kaukolämpöteho on 32 megawattia ja investoinnin arvo 30 miljoonaa euroa.

Vuosaaren pumpun kaukolämpöteho on 18 megawattia ja siihen investoidaan 15 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä lämpöpumppuja on toiminnassa jo viisi Sörnäisissä ja kaksi Esplanadilla.

Helenin ensimmäinen lämpöpumppuinvestointi tehtiin vuonna 2006.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut