Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsinkiläisten mielestä kaupungista löytyy liian vähän hiljaisia paikkoja –  Vartioharjussa asuva Kikka Repka haki Kauppatorin vilinästä vastapainoa kotiympäristön rauhalle

Äänet: Vartioharjussa asuvaa Kikka Repkaa ei keskustan meteli haittaa.

Valtaosa kokee, että Helsingissä on liian vähän hiljaisia paikkoja. Silti Helsingin kaupungin teettämässä asukaskyselyssä hiljaisia ja rauhallisia paikkoja merkittiin kartalle yli tuhat ympäri Helsinkiä – myös keskustaan.

Helsingin Uutiset kävi arkena keskipäivän tienoilla keskustassa sillä korvalla, onko asukkaiden merkitsemät paikat todella hiljaisia. Kävelyreitti alkaa Etelärannasta ja suuntana on Kauppatori, koska ne kaksi olivat asukaskyselyssä merkitty hiljaisiksi tai rauhallisiksi.

Näin varmasti on ehkä silloin, kun autoliikennettä on vähemmän tai kun mukulakiviä ei revitä ylös Ravintola Sue Ellenin kohdalta. Etenkin kuorma-autot ja työmaat vaikuttaisivat aiheuttavan eniten melua keskustassa.

– Keskustassa saattaa jopa olla niin, että paikka ei ole desibeleiltään ihan hiljainen, mutta se saattaa olla ympäristöään hiljaisempi ja viihtyisä visuaalisesti, sanoo Helsingin ympäristötarkastaja Jenni Kuja-Aro, joka oli myös kokoamassa asukaskyselyn vastauksia.

Kauppatorilla äänimaisemaan kuuluu haitarimusiikki, vaimea puheensorina ja veden lorina liikennemelun lisäksi.

Kikka Repka on tullut nauttimaan kaupungin vilinästä kahvikupin ääreen. Hän ei koe Kauppatoria hiljaiseksi.

– Helsingin keskustassa ei mielestäni ole hiljaisia paikkoja, enkä niitä lähtisi täältä etsimäänkään. Asun metsän keskellä Vartioharjussa, ja tämä on ihanaa vastapainoa sille, Repka sanoo.

Hän tulee noin kerran viikossa kuuntelemaan puheensorinaa. Koko ikänsä Helsingissä asunut Repka toteaa, että melua oli Helsingin keskustassa yhtä lailla nuoruusvuosina.

– Koirien kanssa menen metsään hiljaisuuteen ja kuuntelen lintujen laulua ja tuulen huminaa, Repka kuvailee.

Hän kyllä myöntää, että jos vielä asuisi keskustassa, hiljaisiin paikkoihin olisi suurempi kaipuu. Tutkimuksissa on osoitettu, että jo lyhytaikainen vierailu viheralueella vähentää stressiä ja vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiin.

Matka jatkuu kohti Vanhaa kirkkopuistoa, jonne myös oli merkitty hiljainen paikka. Kirkkopuisto on sen verran iso, että ympärillä ajavien autojen äänet eivät paljon kuulu, jos ne ajavat hitaasti.

Rauhalliseksi laajaa kirkkopuistoa voisikin keskipäivän tienoilla kutsua, mutta hiljaiseksi ei.

Rakennettuun ympäristöön merkityt paikat saattoivat sijaita myös esimerkiksi tiiviisti rakennetun kerrostalokorttelin sisäpihalla, jonne liikenteen meteli ei kantaudu.

Matkalla puistosta kohti Fredrikintoria kuulee paljon ihmisten iloista puheensorinaa kadun varsilla olevista terasseilta. Moni vastaantuleva puhuu puhelimeen.

– Kyselyssä tuli ilmi, että ihmisten äänet jakavat mielipiteitä. Osa piti miellyttävinä iloisia ihmisten ääniä ja osa häiriintyy, jos alueella on liikaa ihmisiä, Jenni Kuja-Aro kertoo.

Ihmisten aiheuttamat äänet ovat hyväksytympiä rakennetussa ympäristössä, kun taas koskemattomassa luonnossa odotetaan kuultavan luonnon ääniä.

Kysely käsitti koko Helsingin alueen ja siihen vastasi 757 henkilöä. Vastaava kysely on tehty viimeksi kymmenen vuotta sitten.

– Tässä kyselyssä korostuivat ranta-alueet enemmän kuin viimeksi. Sanallisissa kuvailuissa korostui linnut, aallot ja tuulen humina, Kuja-Aro sanoo.

Laajat puistoalueet, kuten Tali ja Kaivopuisto, ovat vastaajille tärkeitä hiljaisia paikkoja. Karttamerkintöjen perusteella vastaajat hakevat hiljaisuutta myös esimerkiksi Kumpulan kasvitieteellisestä puutarhasta, hautausmailta, kuten erityisesti Hietaniemen hautausmaalta, sekä siirtolapuutarhoista.