Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Vastustan paapomista” – Helsingin uusimman Alkon asiakkaat eivät usko alkoholikaupan lisäävän levottomuutta tai häiriöitä

Alkoholi: Asukkaat kiittelevät Jakomäkeen avautunutta Alkoa.

Jakomäkeen avautui 80-neliöinen Alkon myymälä syyskuun alussa. Elokuussa avattiin Alko myös Myllypuroon.

– Näitä palveluita on selkeästi odotettu näille alueille palautteen perusteella. Vastaanotto on meidän näkemyksen mukaan myönteinen, Alkon aluepäällikkö Tatu Vanninen kertoo.

Jakomäkeen ja Myllypuroon toivottiin omaa Alkoa siitäkin huolimatta, että lähialueilla on runsaastikin Alkon myymälöitä. Lähimpiä Alkoja Jakomäelle oli Viikissä ja Malmissa, Myllypurolle Itäkeskuksessa ja Herttoniemessä.

– Verkostollisesti siis näihin kahteen kaupunginosaan oli tilausta. Ne ovat kasvavia alueita, Vanninen sanoo.

Jotkut asukkaat huolestuivat, kun kuulivat Alkon avaavansa myymälän Myllypuroon (HU 22.6.). Pelättiin, että levottomuudet ja häiriöt lisääntyvät niiden myötä. Mitään sellaista ei Vannisen tietoon ole tullut kummankaan myymälän avauduttua.

 – Meidän kokemuksen mukaan Alkon myymälällä ei ole nähty olevan vaikutusta alueen levottomuuteen. Perehdymme huolella alueeseen, johon myymälää suunnittelemme. Myymälän sijoittelulla ja turvatoimenpiteillä asiaan pystytään vaikuttamaan, Vanninen sanoo.

 En usko, että Alkosta mitään häiriötä tulee.

Valtaosa, kuin myös esimerkiksi Jakomäen Alko, sijaitsee jonkun kauppakeskittymän sisällä. Alkon myymälään pääsee vain kauppakeskittymän sisätilojen kautta, eikä suoraan ulkoa. Vannisen mukaan tälläkin on vaikutusta levottomuuksien ehkäisyyn.

– Pyritään hakemaan synergiaa olemalla asiakasvirtojen äärellä, missä on enemmän ihmisiä ja elämää. Ja jos on tarvetta järjestyksenvalvonnalle, sitä voidaan järjestää yhdessä muiden toimijoiden kanssa, hän sanoo.

Pyörähdys perjantai-iltapäivällä Jakomäen Alkossa osoittaa, että se on kaivattu palvelu alueelle. Asiakkaita piipahtaa pienessä myymälässä joko ruokaostosten yhteydessä tai varta vasten hakemassa viikonlopuksi kuplivaa.

Kukaan ei tahtonut kommentoida asiaa nimellään, mutta moni sanoo, että palvelua on odotettu.

– On erittäin hyvä palvelu. On kätevää, kun saa haettua viinin ruokaostosten yhteydessä. En jaksa uskoa, että tästä mitään levottomuutta seuraa, eräs paikallinen asukas kommentoi.

– En usko, että Alkosta mitään häiriötä tulee. Vastustan liian suurta paapomista, kyllä ihmisille on annettava vapautta. On kiva, ettei tarvitse lähteä kauemmas hakemaan sitä viiniä, Alkon asiakas sanoo.

Asiakkaat ovat löytäneet uusiin myymälöihin Vannisen mukaan odotusten mukaisesti. Jakomäessä ja Myllypurossa on noin 300 tuotteen kokoinen valikoima. Alkon lippulaivamyymälässä tuotteita on 3 500. Kaiken kaikkiaan Alkolla on noin 10 000 tuotetta.

Valikoima elää asiakkaiden toiveiden mukaan. Jakomäessä miedot viinit, eli noin 11-prosenttiset ovat suosiossa.

– Nyt kun mennään kohti pimeneviä iltoja, valkoviinit vaihtuvat herkemmin punaviineihin. Suurempana trendinä on nähtävissä, että mennään kepeämpään suuntaan. Hyvinvointitrendi näkyy siis meilläkin, ja entistä enemmän valikoimiin tulee myös alkoholittomia juomia, koska niiden kysyntäkin on kasvanut, Vanninen kertoo.