Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuokralainen kuittasi "kaikki ok", mutta asuntoon aiheutuikin vesivahinko, josta asunnon omistaja tuomittiin maksamaan 12 000 euroa – Lakimiehen mukaan kyse on uudesta linjanvedosta

Oikeus: Astianpesukoneen vuoto tuli vuokranantajalle kalliiksi, kun vuokralainen vaihtui.

Vuokra-asunnossa vaihtui vuokralainen. Uusi asukas kantoi tavaransa sisään ja laittoi muutaman päivän kuluttua asunnon omistajalle viestin "Kaikki on ok", koska kaikki näytti olevan kunnossa.

Kaikki ei kuitenkaan ollut kunnossa. Astianpesukoneen virheellinen irrottaminen aiheutti asunnossa yllättäen suuren vesivahingon. Vahingon syyksi paljastui astianpesukoneen tulppaamaton poistoputki.

Edullisen vuokra-asunnon voi siirtää omalle lapselle tai muulle sukulaiselle – ”Porsaanreikää” vaadittiin tukittavaksi, näin kävi

Tämän jälkeen syntyi erimielisyys siitä, kuka vahingot maksaa. Asia eteni oikeuteen.

Vaasan hovioikeus tuomitsi viime keväänä asunnon omistajan maksamaan taloyhtiölle 12 000 euroa korjauskuluja. Käräjäoikeus oli aiemmassa tuomiossaan hylännyt vuokranantajaan kohdistuneen vahingonkorvausvaatimuksen. Hovioikeus puolestaan katsoi, että vuokranantaja oli laiminlyönyt hänelle kuuluvan asunto-osakeyhtiölain mukaisen kunnossapitovastuun jättäessään tarkistamatta huoneiston kunnon vuokralaisten vaihtuessa. Tuomio on lainvoimainen.

Suomen Vuokranantajien päälakimies Tarik Ahsanullah pitää tuomiota yllättävänä ja uudenlaisena linjanvetona.

– Tuomio oli nähdäkseni jokseenkin yllättävä, sillä esimerkiksi käräjäoikeus päätyi samassa asiassa täysin päinvastaiseen lopputulokseen. Tuomio vaikuttaa ankaroittavan vuokranantajan vastuuta aikaisempaan oikeuskäytäntöön nähden.

Olisi ollut hyvä saada myös korkeimman oikeuden ratkaisu.

Astianpesukoneen virheellisesti irrottaneen olisi Ahsanullahin mukaan tullut korvata vahinko taloyhtiölle.

– Vuokranantaja voi toki edelleen vaatia koneen irrottaneelta vuokralaiselta vahingonkorvausta, jos hän saa selville, kumpi vuokralaisista on irrottanut koneen virheellisesti.

Aikaisemman oikeuskäytännön mukaan vuokranantajan ei ole ilman erityistä syytä tarvinnut tarkastaa huoneiston kuntoa määrävälein, jos huoneistossa asuu vuokralainen.

Koska oikeusasteet eivät olleet samanmielisiä tuomiosta, Ahsanullah ihmettelee, miksi asiaa ei viety eteenpäin seuraavaan oikeusasteeseen.

– Asiaan olisi ollut hyvä saada myös korkeimman oikeuden ratkaisu.

Asunto olisi hyvä valokuvata.

Käsittämätön moka peruskorjauksessa: Postiluukusta tiputetut kirjeet luiskahtavat takaisin rappuun – "Saranapuoleltakin melkein kissa mahtuisi"

Suomen Vuokranantajien lakineuvontaan tulee vuosittain noin 10 000 yhteydenottoa.

– Yleisimmät vuokranantajan ja vuokralaisen väliset erimielisyydet liittyvät erilaisiin huoneistossa sattuneisiin vahinkoihin ja niiden korvaamiseen.

Iso osa yhteydenotoista liittyy esimerkiksi verotukseen sekä taloyhtiöasioihin.

– Läheskään aina kyse ei ole vuokranantajan ja vuokralaisen välisestä erimielisyydestä. Ylivoimaisesti suurin osa kaikista vuokrasuhteista sujuu ilman minkäänlaisia ongelmia, Ahsanullah kertoo.

8-kerroksisen vuokratalon piina päättyi Helsingissä – hissin korjaaminen kesti lähes 3 viikkoa

Vuokranantajan on siis jatkossa vuokralaisen vaihtuessa syytä tarkastaa huoneiston kunto ja dokumentoida huoneisto huolella.

Mikäli vuokranantaja asuu toisella paikkakunnalla, voi Ahsanullahin mukaan lopputarkastuksen suorittaa joku muukin henkilö.

– Tärkeää kuitenkin on, että tarkastus suoritetaan ja dokumentoidaan. Asunto olisi hyvä valokuvata.

Tutkija lisäisi vähävaraisten tuettua vuokra-asumista Helsinkiin – "Sellaisia korkean hintatason alueita on aika paljon, joissa sitä ei ole laisinkaan"