Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pyöräilijät, nyt viimeistään valot kuntoon, myös takavalo – poliisi aloittaa tehovalvonnan

Poliisi valvoo tehostetusti polkupyöräilijöiden näkyvyyttä ensi viikolla. Valvonnalla muistutetaan tiellä liikkujia pimeässä näkymisen tärkeydestä.

– Polkupyörässä on käytettävä eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista ja taaksepäin punaista valoa näyttävää valaisinta. Valoja voi olla useampia ja ne voi kiinnittää joko pyörään tai pyöräilijään, sanoo Poliisihallituksen tiedotteessa poliisitarkastaja Heikki Kallio.

Aikaisempaan lakiin verrattuna uutta on se, että pyöräilijän on käytettävä myös takana valoa.

Polkupyörän valaisimilla on Kallion mukaan ainakin kaksi tarkoitusta, joista ensimmäinen liittyy pyöräilijän omaan näkemiseen ja toinen viestintään muille tienkäyttäjille.

– Valaisin tuo kirjaimellisesti valoa pimeään. Pyöräilijä näkee missä menee ja valaisee tietä edessään. Takavalaisin ilmaisee taaksepäin, että edessä menee ajoneuvo.

Puuttuvasta valosta pyöräilijä voi saada huomautuksen tai 40 euron liikennevirhemaksun.

Aiemmissa valvonnoissa on Kallion mukaan selvinnyt, että pyöräilijät kyllä tietävät valojen pakollisuudesta ja myös niiden hyödyllisyydestä.

– Syystä tai toisesta lamppua ei pimeällä ole kuitenkaan ollut mukana. Yleisesti valvontaan on suhtauduttu myönteisesti ja poliisilta on toivottu kevyen liikenteen valvontaa.

Poliisin tietoon tulee vuosittain keskimäärin noin 800 polkupyöräonnettomuutta. Onnettomuuksista vain osa tulee poliisin tietoon.

– On tutkittu, että todellinen luku on paljon suurempi, jopa nelinkertainen, toteaa Kallio.

Poliisin tilastoinnin ulkopuolelle jäävät yleensä sellaiset onnettomuudet, joissa pyöräilijä kaatuu yksin eikä törmää keneenkään.

– Tällaisissa tapauksissa poliisi kutsutaan paikalle todella harvoin.

Poliisin tietoon tulleista hämärässä tai pimeässä tapahtuneissa onnettomuuksissa loukkaantuneiden määrä nousi hiukan viime vuonna edellisestä vuodesta, mutta kuolemaan johtaneet turmat sen sijaan vähenivät.

Eniten hämärän tai pimeän aikaan polkupyöräonnettomuuksia on viimeisten vuosien aikana sattunut arkiaamuisin kello 7–9.

Matkustajan tai matkustajien kuljettaminen polkupyörällä on sallittua, jos pyörän valmistaja on tarkoittanut polkupyörän tähän tarkoitukseen.

– Matkustajia saa kuljettaa niin monta, kuin pyörässä on siihen soveltuvia istuimia. Huomionarvoista on, että matkustajan kuljettamisen salliminen ei enää riipu kuljetettavan eikä kuljettajan iästä. Pyörässä tulee kuitenkin olla matkustajalle sopiva istuin ja kaksi erillistä jarrulaitetta, Heikki Kallio kertoo tiedotteessa.

Kypärää poliisi suosittelee vahvasti kaikille pyörällä liikkuville, vaikka sen käyttämättömyydestä ei rangaistakaan.

Jalankulkijoille poliisi antaa painavan suosituksen käyttää pimeällä liikkuessaan heijastinta oman turvallisuutensa parantamiseksi.

Lue myös: Huomasitko, että laki muuttui kesällä: Pyöräilijän on käytettävä punaista takavaloa, muuten voi rapsahtaa liikennevirhemaksu