Nea, 16, menetti neitsyytensä kotibileissä, törkeä video levitettiin nettiin – "Paras ystäväni huusi, että mitä sä olet mennyt tekemään"

Nea Lundström teki päätöksen puhua nuoruuden vaikeasta kokemuksesta nimellään ja kasvoillaan. Nea Lundström
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Kesäisissä kotibileissä on paljon porukkaa ja myös paljon alkoholia.

16-vuotias Nea juo ensimmäisiä kertoja elämässään ja päihtyy, nopeasti ja rajusti.

Seuraavat muistikuvat ovat, että hän on suljetussa huoneessa harrastamassa seksiä itseään vanhemman miehen kanssa.

Äkkiä huoneeseen pölähtää lauma Nean kavereita ja tuntemattomiakin – he kuvaavat videota Neasta menettämässä neitsyytensä. Joku huutaa: ”v*tun huora!”

– Seuraavana päivänä video oli jo levinnyt laajasti nettiin, kertoo 22-vuotias Nea Lundström nyt.

Tuona kesänä hän oli juuri siirtymässä lukioon. Videon levittäminen ja siitä seurannut haukkumismylly oli musertava.

– Koin valtavaa häpeää. Aloitin uudessa koulussa ja minulle sanottiin, ja itsekin niin luulin, että aivan kaikki abiturientteja myöten tietävät.

Joku väitti julmasti, että video Neasta laitetaan pyörimään koulun tilaisuuteen. Jopa kavereita kääntyi häntä vastaan.

– Paras ystäväni huusi, että mitä sä olet mennyt tekemään.

Ketään ei tuntunut kiinnostavan, tekikö bileiden mies väärin tai tekivätkö videon luvatta kuvanneet väärin.

Lundström koki itsekin olevansa likainen ja arvoton, ja hänen päässään pyöri vain yksi sana. Tästä sai nimensä myös Lundströmin viiltävän omakohtainen audiodokumentti #HUORA, joka äskettäin voitti kansallisen Shortdox-kilpailun finaalin.

Vain kolmen minuutin aikana Lundström kertoo, mitä hänelle tapahtui ja ennen kaikkea sen, että häpeästä on mahdollista päästä eroon.

Lundströmin kohdalla tie toipumiseen alkoi, kun hän sai ensin kerrottua tapahtuneesta vanhemmilleen ja myöhemmin terapeutille.

– Vaikka kyllä välillä ahdistaa vieläkin, hän myöntää.

Kesäterkkareiden juttusille jopa jonotetaan – terveydenhoitajat jalkautuvat nuorten hengailupaikoille Helsingissä

Rikosilmoitusta ilman lupaa kuvatun videon levittämisestä somessa Lundström ei koskaan tehnyt. Hän kertoo epäilleensä monen muun seksuaalirikoksen uhrin tavoin, että häntä ei otettaisi vakavasti.

Lundströmille osa asian käsittelyä on, että hän tuo tapahtuneen esille omalla nimellään ja kasvoillaan. Usein vaikeasta asiasta kerrotaan kasvottomana ja ääni muokattuna, jos ollenkaan.

– Tietenkään kenelläkään uhrilla ei ole velvollisuutta puhua, mutta koen, ettei minun tarvitse piilotella ja hävetä. Haluan poistaa leimaa tämän asian ympäriltä ja tuoda esiin, että tällaista ihan oikeasti tapahtuu ihmisille.

Samalla Lundström toivoo, että vielä joskus kaikille iskostuisi päähän se, että halventamistarkoituksessa kuvatut ja jaetut videot ovat väärin ja voivat aiheuttaa pitkäkestoisia ja vakaviakin seurauksia. Somekäytöstä olisi Lundströmin mielestä hyvä opettaa paitsi kodeissa myös kouluissa heti alaluokilta lähtien.

"Joukkoraiskauksia on myös Suomessa" – moni uhri tuntee häpeää

Lundström sanoo, ettei halua mainostaa itseään selviytyjänä. Jollain tasolla tapahtunut tulee aina vaikuttamaan.

– Sitä ei saa pyyhittyä pois ja esimerkiksi oli iso työ oppia taas luottamaan miehiin. Mutta minäkin saan elää hyvää elämää, mihin kuuluu sekin, että harrastaa seksiä ja nauttii siitä. En halua ikuista uhrin leimaa, koska olen niin paljon muutakin, teen musiikkia ja juoksen maratoneja.

Jaksamisessa auttaa Lundströmin saama valtava positiivinen palaute, joka varsinkin uraorientoituneen LinkedInin kautta yllätti.

– Olen saanut satoja viestejä. Se on yhä vain vahvistanut fiilistä siitä, että tein oikean päätöksen puhua ja olen voinut auttaa tällä muita.

Kuka?

Nea Lundström

22-vuotias, asuu Helsingissä.

Opiskeli 2019–2020 Laajasalon opiston crossmedia-linjalla.

Voitti omakohtaisella audiodokumentillaan Ylen Shortdox-kilpailun.

Työskentelee media-alan yrittäjänä.

Teinit kuvasivat sammuneen toverinsa paljasta alapäätä, oikeus tuomitsi maksamaan uhrille 2 000 euroa – tuomio myös muille videota levittäneille

Rikosilmoitukset lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä liki tuplaantuivat parissa vuodessa – Helsingin poliisin tilastot julki

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut