Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki kasvattaa tavoitteensa 8 000 uuteen asuntoon vuodessa – näille kolmelle alueelle aiotaan rakentaa kolmannes lisää

Helsinki aikoo kasvattaa asuntotavoitteensa 8 000 uuteen asuntoon vuodessa. Asiasta päätti kaupunkiympäristölautakunta tiistaina. Jo aiemmin asuntotavoitetta on kasvatettu 6000:sta 7000:een.

Uusi tavoite asetettiin nyt vuoteen 2023, jotta siihen ehditään valmistautua.

Lautakunnan mukaan seudun kasvua tulee saada riittävän tasaisesti myös Helsinkiin, ja asuntotuotantotavoitetta on tarpeen saada askeleittain vastaamaan todelliseen kysyntään.

Helsinkiin on valmistunut vauhdilla uusia asuntoja viime vuosina, mikä johtuu isojen projektialueiden kuten Jätkäsaaren ja Kalasataman rakentamisesta. Kun ne saadaan valmiiksi, yhä isompi osa rakentamisesta kohdistuu jo olemassaoleville asuinalueille ja niiden viheralueille.

Asumisen ja maankäytön uudella ohjelmakaudella kaupunkiuudistusalueet ovat Malminkartano–Kannelmäki, Malmi ja Mellunkylä. Näille alueille halutaan rakentaa kolmannes lisää asuntoja vuoteen 2035 mennessä sekä varmistaa, että alueiden asuntokannan hallintamuotojakauma kehittyy siten, että alueilla on tavoitteen mukaisesti sekä kovan rahan omistus- ja vuokra-asuntoja että ara-vuokra-asumista sekä hitas- ja asumisoikeusasumista.

Lautakunnan päätöksestä saatiin pieni sanasota aikaan Kaupunkiluontoliikkeen sivuilla Facebookissa, jossa kummasteltiin miksi Helsinki pyrkii jatkuvasti kiihdyttämään kasvua

Kaupunkiympäristölautakunnassa istuva Tuomas Rantanen (vihr.) kommentoi, ettei tarkoitus ole kasvattaa pääkaupunkia, vaan tarjota asuntoja luontaiseen kasvuun, sillä ihmisten muutto-oikeutta Helsinkiin ei voida rajoittaa.

Mikäli kysyntään ei vastata, se johtaa yhä jyrkempään vuokratason ja asuntojen hinnan nousuun ja syvenevään segregaatioon, sillä Helsinki pyrkii uudistuotannolla myös hillitsemään alueiden eriytymistä. Asukkaat pakkautuisivat ympäröiviin kuntiin, joka lisäisi liikennettä ja yksityisautoilua entisestään, perusteli Rantanen.

Vihreiden Mari Holopainen puolestaan kirjoitti HU:n kolumnissa (HU 19.–20.9.), että Helsingin tiivistäminen tulee väistämättä osin viemään myös asukkaille tärkeitä viheralueita.

Helsingin väkiluku kasvoi viime vuoden aikana 5 793 asukkaalla. Väestönkasvu nopeutui edellisvuodesta, mutta oli edelleen selkeästi jäljessä huippuvuotta 2013, jolloin väestönlisäys oli piirun vajaat 8 700 henkeä.

Vuonna 2019 Helsinkiin valmistui reilut 6 700 asuntoa. Suurin osa uusista asunnoista on kaksioita ja noin 90 prosenttia kaikesta uudistuotannosta valmistuu kerrostaloihin.

Ehdotus asumisen ja maankäytön ohjelmaksi tuodaan kaupunginvaltuuston käsittelyyn syyskaudella 2020.