Tuomiokirkossa ja Suomenlinnan kirkossa käyttöön vapaaehtoinen vierailumaksu – Tähän summaan neuvosto päätyi

Suomenlinnan kirkkoon voi ensi vuoden maaliskuusta alkaen jättää vierailuaikojen yhteydessä vapaahtoisen viiden euron vierailumaksun. Arkisto / Jussi Vehkasalo

Sanna Jompero-Lahokoski

Vapaaehtoinen vierailumaksu otetaan ensi keväänä käyttöön Tuomiokirkossa ja Suomenlinnan kirkossa.

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto päätti maanantaina, että vapaaehtoista vierailumaksua voi halutessaan alkaa maksaa ensi vuoden maaliskuusta alkaen. Maksu olisi viisi euroa.

Tuomiokirkkoseurakunnassa tehtiin aiemmin tänä vuonna selvitys vierailumaksun käyttöönotosta. Tärkeänä pidettiin erityisesti sen selvittämistä, sopiiko vierailumaksu Tuomiokirkon aktiivisen jumalanpalvelus- ja konserttitoiminnan kanssa. Mallia vapaaehtoisesta maksusta otettiin ulkomailta.

– Vapaaehtoinen vierailumaksu mahdollistaa kirkon työn tukemisen kaikille vierailijoille maailmalta totuttuun tapaan, toteaa seurakuntaneuvoston jäsen, puheenjohtajana toimiva Viivi Ali-Löytty tiedotteessa.

Vapaaehtoisen maksun ei odoteta tuovan seurakunnalle merkittäviä lisätuloja. Sen avulla seurakunta voi kuitenkin tarjota vierailijoille jatkossakin laadukkaita palveluita sekä kehittää kirkoissa tehtävää turistityötä.

Vapaaehtoinen vierailumaksu on käytössä ainoastaan vierailuaikoja, ei jumalanpalvelusten, toimitusten, konserttien tai muun seurakunnan toiminnan aikana.

Töölön seurakunnan Temppeliaukion kirkko on veloittanut turisteilta pääsymaksun vuoden 2017 alusta lähtien.  Pääsymaksu on tuonut seurakunnalle hyvin tuloja ja sen turvin on esimerkiksi palkattu perheneuvojia.

Muutama vuosi sitten Suomenlinnaan harkittiin pääsymaksun asettamista turisteille. Helsingin Uutiset kertoi asiasta maaliskuussa 2018.

Suomenlinnan hoitokunta teki asiassa taustakartoitusta ja tilasi kolmelta asiantuntijalta lausunnot siitä, millaisia vaikutuksia pääsymaksulla olisi. Muutama kuukausi myöhemmin, kesällä 2918, hoitokunta kertoi luopuvansa ajatuksesta eikä pääsymaksua otettu käyttöön.

Lue: Suomenlinnaan voi tulla pääsymaksu – "Tässä on monta asiaa mietittävänä"

Lue myös: Suomenlinnaan pääsee jatkossakin ilman pääsymaksua – "Olisi ollut hyvin poikkeuksellista"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut