Uusi kiertoliittymä ihmetyttää Helsingissä – "Miten noista kohdista liikennesääntöjen mukaan mennään?"

Liikenne: Uusi kiertoliittymä Pohjois-Haagassa on joidenkin autoilijoiden mielestä turhan pieni ja ahdas.

Ida Aalbergin tielle kääntyessä tie on todella kapea. Monen autoilijan onkin vaikea pysyä omalla kaistallaan, etenkin, jos tulee vauhdilla. Kiertoliittymällä haluttiin lisätä turvallisuutta. Anniina Virtanen
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Näyttelijäntien, Adolf Lindforsin tien ja Ida Aalbergin tien risteyksen uusi kiertoliittymä on viimeistelyjä vaille valmis. Liikennevalot ovat vaihtuneet tyypillisesti kiertoliittymään, joka asukkaiden mielestä on hyvä, ettei tarvitse ”pönöttää valoissa”.

Yksi asia kuitenkin hiertää: se on nimittäin tienkäyttäjien mielestä aivan liian kapea monesta kohtaa.

– Miten noista 1-kaistaisista kohdista liikennesääntöjen mukaan mennään? Ympyrään tuleva väistää toki, mutta pakkohan ympyrästä pois aikovan on pysähtyä, jos tämä toinen on tulossa, ja sit pysähtyykin koko ympyrä? ihmettelee eräs Pohjois-Haagan someryhmässä.

Koululaisten kulkureittien turvallisuuteen kiinnitetään huomiota katutyömaalla – viimeistelyt Pohjois-Haagassa käynnissä

Ida Aalbergin tielle kääntyessä kieltämättä on kapea kohta, mutta kuitenkin kaksi kaistaa, vaikka kaistaviivoja ei vielä olekaan. Kaupungin suunnittelija Katariina Hämäläisen mukaan siitä mahtuu kaksi autoa rinnakkain.

Se voi kuitenkin olla haastavaa, jos ajolinjat eivät ole jommallakummalla osapuolella kunnossa ja vauhtia on liikaa.

– Kiertoliittymä on mitoitettu kaupungin suunnitteluohjeiden mukaan ja ohjeisiin nähden ei ole tehty normaalista mitoituksesta poikkeavia ratkaisuja, Hämäläinen sanoo.

Sujuvuus on varmistettu.

Muitakin mielipiteitä tienkäyttäjiltä löytyy:

– Omasta mielestäni liikenneympyrä vaikuttaa oikein onnistuneelta. Siitä ei voi ajaa kovaa läpi. Lapset ja muut jalankulkijat pääsevät puistoon ja tien yli turvallisesti ja Etelä-Haagasta Kaareen ja Kehälle suuntaavat toivottavasti oppivat käyttämään Hämeenlinnanväylää, eräs kommentoi.

Autoilijoiden pelkona on, että kapeat väylät aiheuttavat vilkkaimpina aikoina pahasti ruuhkaa.

– Meillä ei suunnittelussa sellaista pelkoa ole. Kiertoliittymän sujuvuus on varmistettu. Esimerkiksi bussipysäkit ovat molemmin puolin syvennyksinä ja on tilaa ohittaa pysäkki.

Näyttelijäntie on suosittu läpiajoreitti. Risteävää liikennettä käyttävät lähinnä tonttien asukkaat ja toisaalta päiväkodin käyttäjät.

Pohjois-Haagan katutyöt etenevät – autoilijoiden kaistat siirtyvät sitä mukaa, kun kuoppia täytetään

– Kiertoliittymä on aika uusi. Menee hetki aikaa, ennen kuin ihmiset oppii ja omaksuu uuden liikenneympäristön ja siellä toimimisen, Hämäläinen toteaa.

Yksi syy muutoksille on myös risteyksessä vuonna 2014 sattunut kuolonkolari, jossa kuoli suojatiellä auton alle jäänyt jalankulkija. Risteyksestä haluttiin tehdä turvallisempi.

Risteysalueen viimeistelyt valmistuva tämän syksyn aikana.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut