Tuomiokirkkoon ja Suomenlinnan kirkkoon pääsymaksu – miljoonatuloja pääsymaksuilla tahkonnut Temppeliaukion kirkko on nostanut vierailumaksuaan

Helsingin tuomiokirkko. Arkisto / Jussi Vehkasalo
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto on päättänyt ottaa käyttöön vapaaehtoisen 5 euron vierailumaksun Helsingin tuomiokirkossa ja Suomenlinnan kirkossa 1. maaliskuuta 2021 alkaen.

Vapaaehtoinen vierailumaksu ei ole käytössä jumalanpalvelusten, toimitusten, konserttien tai muun seurakunnan toiminnan aikana, vaan se koskee ainoastaan vierailuaikoja, kerrotaan Helsingin seurakuntien tiedotteessa.

Kuluneen vuoden aikana Tuomiokirkkoseurakunnassa on tehty selvitys vierailumaksun käyttöönotosta. Tärkeänä pidettiin erityisesti sen selvittämistä, sopiiko vierailumaksu yhteen Tuomiokirkon aktiivisen jumalanpalvelus- ja konserttitoiminnan kanssa.

– Tuomiokirkko on kaikkien suomalaisten kotikirkko. Kirkkoon voi jatkossakin tulla hiljentymään ja rukoilemaan matalalla kynnyksellä. Vapaaehtoinen vierailumaksu mahdollistaa kirkon työn tukemisen kaikille vierailijoille maailmalta totuttuun tapaan, toteaa seurakuntaneuvoston jäsen, puheenjohtajana toimiva Viivi Ali-Löytty sanoo tiedotteessa.

Suomenlinnan kirkon torniosa toimii myös majakkana. Arkisto / Jussi Vehkasalo

Vapaaehtoisen vierailumaksun ei odoteta tuovan seurakunnalle merkittäviä lisätuloja. Sen avulla seurakunta voi kuitenkin tarjota vierailijoille jatkossakin laadukkaita palveluita sekä kehittää kirkoissa tehtävää turistityötä. Kaikki vapaaehtoisesta vierailumaksusta kertyvät tuotot ohjataan palvelemaan helsinkiläisiä seurakunnan toiminnan kautta.

Suuria tuloja on koitunut sen sijaan Töölön seurakunnalle, sillä Temppeliaukion kirkko on veloittanut turisteilta pääsymaksun vuoden 2017 alusta lähtien. Ovelta ostettuna hinta oli maksukäytännön alussa kolme euroa ja etukäteen ostettuna sekä ryhmille 2,5 euroa per henkilö. Ensimmäisenä maksullisena vuonna rahaa kilahti Töölön seurakunnan kassaan 1,75 miljoonaa euroa, kerrottiin Helsingin Uutisissa (23.8.2018). Töölön seurakunnan kirkkoherra Auvo Naukkarinen kertoi tuolloin myös, että tuottoa ei rahastoida vaan se käytetään välittömästi ihmisten hyvinvointiin. Töölön seurakunta oli tuolloin saanut palkattua esimerkiksi uusia perheneuvojia.

Tällä hetkellä Temppeliaukion kirkon vierailumaksu on kirkon nettisivujen mukaan 4 euroa, kesä-, heinä- ja elokuussa lippuja voi ostaa myös kesäkahvilasta ennakkolipun hintaan 3,40 eurolla per henkilö. Ennakkolipun voi ostaa myös Tiqets.com-sivuston kautta.

Ilmaiseksi Temppeliaukion kirkkoon pääsevät Töölön seurakunnan jäsenet ja alle 18-vuotiaat, Museokortti ja Helsinki card käyvät maksuvälineinä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut