Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiin suunnitellaan uutta uskontodialogikeskusta – "Tarvetta on sovinnon lisäämiseen"

Sovinto: Alkuvuodesta alkanut hanke selvittää uskontodialogikeskuksen perustamista Helsinkiin.

Poikkeukselliset ajat voivat kiristää monen hermoja. Jo olemassa olevat konfliktit voivat kärjistyä entisestään. Syntyy riitoja. Tarvitaan sovintoa.

Tämän vuoden alussa perustettu Sovinto-hanke kokoaa yhteen sovittelutoimijoita.

– Olemme nähneet tarvetta sovinnon ja sovittelun lisäämiseen. Vastakkaisasettelu, vihapuhe, toisten ihmisten epäkunnioittaminen ja luokittelu ovat lisääntyneet. Meillä jokaisella voisi olla enemmän sovittelevia taitoja arjessa, toteaa ohjelmajohtaja Kirsi Saloranta.

Hanketta ovat olleet käynnistämässä Diakonissalaitos, Helsingin seurakuntayhtymä ja Suomen Lähetysseura ja Suomen sovittelufoorumi, jonka yhteydessä toimii muun muassa koulujen vertaissovittelun Verso-ohjelma.

Yhteistyön tuloksena suunnitellaan uskontodialogikeskuksen perustamista Helsinkiin, mahdollisesti myös muuallekin. Selvitystyö alkoi syksyllä alkanut ja valmistuu jouluun mennessä.

– Idea on, että vasta sen jälkeen teemme päätelmiä, onko sellaiselle tarvetta ja millainen se olisi, Saloranta sanoo.

Sovinnossa katse pitää suunnata tulevaisuuteen.

Pääkaupunkiseudulla olisi Salorannan mukaan tarvetta tilalle, jossa kokoontua.

– Se olisi matalan kynnyksen paikka, jossa eri taustoista tulevat ihmiset voivat kokoontua. Se voisi olla myös paikka, jossa voi oppia eri maailmankatsomuksia ja saada lisää ymmärrystä.

Keskustelu sovinnon vahvistamisen tarpeesta heräsi ministeriöiden, järjestöjen ja eri sovittelutoimijoiden kanssa käymistä keskusteluista.

– Siellä nousi esiin, että tällaista toimintoa voisi ylipäätään vahvistaa. Tavoite on myös, että Suomeen perustettaisiin sovittelun osaamiskeskus jollain aikataululla, Saloranta jatkaa.

Samassa tilassa voitaisiin tehdä tilannehuone-tyyppistä toiminta, jossa kaupungin eri toimijoita koottaan yhteen ratkaisemaan erilaisia ongelmia.

– Jos vaikka jossain kaupunginosassa haetaan ratkaisuja ongelmiin.

Sovinto on käynnistämässä myös kansainvälistä yhteistyötä esimerkiksi Afrikan konfliktialueille.

– Sovinnossa katse pitää suunnata tulevaisuuteen ja löytää tietoisuus, että itse voi vaikuttaa riidan kierteestä poispääsyyn. Konfliktit syövät energiaa ja aiheuttavat pahimmillaan pitkäaikaisia traumoja, Saloranta muistuttaa.