Maine coon otti tilan haltuun Haagassa – lemmikkikahvila ei ole pelkää söpöstelyä, vaan illoilla on myös selkeä tavoite

Eläimet: Lemmikkikahvila ei ole pelkkää eläinten ihastelua, vaan mukana on aina myös asiantuntija.

Tämä maine coon sai lemmikkikahvilassa paljon huomiota. Sen omistaja halusikin tulla testaamaan, sietääkö se isoa väkimäärää, jotta voisi viedä kissan työpaikalleen palvelutaloon ilahduttamaan ikäihmisiä. Anniina Virtanen
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Ragdoll-rotuinen rotukissa nimeltä Kissa loikoilee kuninkaan elkein nojatuolissa. Näyttävä maine coon ottaa tyynen ylpeästi tilan haltuunsa. Kissat saavat ihastelevaa huomiota.

Joka kuun ensimmäinen perjantai Haagan lämpiössä, eli nuoriso- ja kansalaistoiminnan talossa järjestetään lemmikkikahvila.

Selja Seleniuksen kaksi nelikuista maatiaiskissasisarusta, Noppa ja Dilla, tutkivat uteliaasti paikkoja. Seleniuksen puoliso Joni Oksanen on nuoriso-ohjaajana Haagassa ja hän tiesi siksi tulla siruttamaan kissanpennut Lämpiöön.

Yleensä perheet tai aikuiset tuovat lemmikkejään Lämpiön kahvilaan.

– Jos 10-vuotias on tulossa koiran kanssa, pyydämme tulemaan vanhempien kanssa, Haagan nuorisotyöyksikön nuoriso-ohjaaja Matti Pääkkönen sanoo.

Tällä kertaa teemana on kissat.

Yhteistyökumppanina on Sey Suomen eläinsuojelu, jonka edustaja tuli esittelemään, millaista on kissan arvokas elämä, mikä on myös valtakunnallisen eläinten viikon teemana.

– Mukaan pyritään saamaan joka kerta joku vapaaehtoinen asiantuntija kertomaan esimerkiksi kouluttamisesta tai raakaruokinnasta, kertoo Pääkkönen, joka on kolmisen vuotta sitten startanneen lemmikkikahvilatoiminnan isä.

Nuoriso-ohjaaja Emma Lankisen Kissa viihtyi nojatuolissa, kun taas Selja Seleniuksen Noppa ja Dilla tutkiskelivat kiinnostuneina paikkoja. Anniina Virtanen

Konseptia on lainattu Laajasalon nuorisotalossa. Kontulassa on samantyyppistä toimintaa. Myös muualla Suomessa ollaan kiinnostuneita lemmikkikahvilatoiminnasta.

Sen vuoksi Sey ja Haagan lämpiö suunnittelevat lemmikkikahviloille eettiset ohjeet ensi vuonna.

– Kun tuodaan omia lemmikkejä mukaan, olisi hyvä miettiä, viihtyykö se tällaisessa stressaavassakin ympäristössä, jossa on paljon ihmisiä ja muitakin eläimiä, Seyn nuorisotoiminnan koordinaattori Sohvi Silius muistuttaa.

Eettisissä ohjeissa voisi olla myös nuorille neuvoja siitä, miten esimerkiksi koiraa olisi hyvä lähestyä.

– Vierasta koiraa ei pidä suin päin lähestyä, vaan mielellään sen omistajan kautta, ja antaa koiran itse tulla kohti. Koira voi muutoin pelästyä, Silius ohjeistaa.

Kissa nimeltä Kissa sai paljon silityksiä. Lemmikkikahvilat opettavat myös lapsille, kuinka eläintä tulee lähestyä. Anniina Virtanen

Haagan nuorisoyksikön nuoriso-ohjaaja Ville Nordström oli vielä kolme vuotta sitten itse nuori, joka lähti kehittämään lemmikkikahvilatoimintaa.

– Mielestäni lemmikit ovat hyvä väline tai työtapa nuorten kanssa. Se vapauttaa tunnelmaa, jos talolla pyörii kissa tai koira, Nordström kertoo.

Kahvilassa on ollut teemana niin jyrsijät, puput kuin matelijatkin. Yleisimmät vierailevat tähdet ovat kuitenkin koiria, ja toiminta lähtikin liikkeelle koirakahvilasta.

– Alussa piti muistutella, että eläimet pidetään kytkettyinä ja miten lähestytään koiria. Ei kukaan tahallaan mitään tehnyt, mutta ehkä vähän epähuomiossa. Niitä lähdettiin sitten ratkomaan yhdessä, Nordström sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut