Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luuri korvalla entistä pidempään – keväällä alkanut kasvu suurempaa kuin vuosikausiin

Puhelujen kestot pitenivät alkuvuonna enemmän kuin vuosiin, vaikka puhelujen määrä pysyi suunnilleen ennallaan.

Puhelut pitenivät sekä kiinteässä että matkapuhelinverkossa keväällä samaan aikaan kun suuri osa suomalaisista siirtyi etätöihin ja opiskelemaan kotiseinien sisälle, tiedottaa Traficom.

Matkaviestinverkossa puhuttiin yhteensä yli 8 miljoonaa minuuttia ja keskimäärin yhden puhelun kesto oli 5 minuuttia. Kevään rajoitusten aikana siis yhteyttä pidettiin tavanomaista enemmän perinteisillä puheluilla.

Kiinteän verkon puhelinliittymämäärät ovat laskeneet jo kauan ja lasku jatkui odotetusti myös vuoden alkupuoliskolla.

Mobiiliverkon puolella liittymämäärät ovat pysyneet jo pitkään vakaana.

Molemmissa verkoissa soitettujen puhelujen määrä on tasaisesti laskenut. Sen sijaan puheluminuutit ja tätä kautta puhelujen keskimääräinen kesto kasvoivat ensimmäistä kertaa vuosikausiin.

Tiedot perustuvat Traficomin teleyrityksiltä kahdesti vuodessa keräämiin tietoihin.

Matkaviestinverkossa siirretyn datan määrä kasvoi tämän vuoden ensimmäisten kuuden kuukauden aikana 15 prosenttia edelliseen puolivuotiskauteen verrattuna, kun edellisellä kaudella kasvua oli 11 prosenttia.

Traficomin mukaan mobiilidatan määrän kasvu on ollut nopeaa jo pitkään. Dataa käytettiin alkuvuonna 44 gigatavua suomalaista kohden kuukaudessa.

Mobiililiittymien tiedonsiirtonopeudet ovat kasvaneet ja erityisesti 100-300 megaisten liittymien suosio on kasvanut nopeasti. Neljässä vuodessa niiden osuus liittymistä on noussut 18 prosentista 48 prosenttiin.

Alle viidenneksessä liittymistä latausnopeus on edelleen enimmillään alle 10 megabittiä sekunnissa.

5G -tukiasemia oli kesäkuun lopussa 38 kaupungissa hieman yli 1 300. Viime vuodesta niiden määrä on kolminkertaistunut.