"Kerrostalohuoneistoon oli viety poni" – koirista eniten raivokohtauksia naapurustolle

Lemmikin omistaja ei välttämättä ole lainkaan tietoinen siitä, että oma eläin aiheuttaa naapureille omistajan poissa ollessa häiriötä. Kuvituskuva. Arkisto / Anu Mattila
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Lemmikkieläintä valitessa on tärkeää varmistaa, että eläin soveltuu tulevaan kotiinsa. Eläinten viikon merkeissä Kiinteistöliitto muistuttaa tiedotteessaan, että kyse ei ole ainoastaan eläimen viihtymisestä vaan asuinympäristön ja naapureiden huomioimisesta.

Vaikka lemmikkieläinten pitäminen on sallittua myös taloyhtiöissä, kaikenlaiset eläimet eivät sovi kaikenlaisiin asuntoihin tai taloyhtiöihin. Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen on vastannut vuosien varrella useisiin lemmikkeihin liittyviin neuvontapuheluihin, joista osa on käsitellyt hyvinkin hankalia tilanteita.

– Eräs osakas oli ottanut kanoja kesämökilleen, eikä löytänyt niille talveksi paikkaa. Kanat päätyivät rivitalon pihalle, mutta kukon kiekuminen varhain aamulla ei miellyttänyt naapureita. Toisessa tapauksessa kerrostalohuoneistoon oli viety poni, joka ei suostunutkaan omin jaloin kävelemään portaita alas, ja taloyhtiö joutui kääntymään palokunnan puoleen, Pynnönen muistelee tiedotteessa.

Hurjia tapauksia, joissa kyseessä on poni, kukko tai esimerkiksi rivitalon pihamaalle ilmestyneet ankanpoikaset ja parvekkeella häiritsevästi jutteleva papukaija, tulee Kiinteistöliiton lakineuvonnassa vastaan vain harvoin.

– Yleisiä ovat koiria koskevat tilanteet. Koirien äänet, haukkuminen ja jätökset voivat saada naapurin raivon partaalle, Pynnönen jatkaa.

Eläinjärjestöt pelkäävät koronan aiheuttaman lemmikkibuumin seurauksia – "Huomataan, etteivät rahkeet riitäkään"

Lemmikin omistaja ei välttämättä ole lainkaan tietoinen siitä, että oma eläin aiheuttaa naapureille omistajan poissa ollessa häiriötä. Pynnönen suosittelee, että häiriötä kokeva on itse yhteydessä eläimen omistajaan ennen kuin ryhtyy esimerkiksi vaatimaan taloyhtiöltä kirjallista huomautusta tai varoitusta.

– Toisaalta lemmikit eivät ole kiellettyjä taloyhtiössäkään, ja pienet koirasta kuuluvat äänet ja haukahdukset ovat normaaliin elämään kuuluvia asioita, joita naapurit vain joutuvat sietämään.

Koiraa hankkivan kannattaa huomioida, että koiraroduissa on eroja. Haukkumisherkkä koira ei ole viisas valinta, etenkin jos asuu heikosti äänieristetyssä kerrostalossa. Koirarodun olisi sovittava myös omistajansa omaan elämäntyyliin.

Sopivan koirarodun valintaan on hyvä kysyä neuvoa asiantuntijoilta. Vinkkejä on saatavilla myös esimerkiksi Suomen Kennelliiton tekemästä koirarotutestistä.

Kolmen koirarodun jalostus voisi jopa loppua Suomessa – Viranomaisselvitys esittää rajuja rajoituksia liioitellun lyttykuonoisten koirien jalostukseen, jota pitää eläinsuojelulain vastaisena

Helsinkiläisen eläinkaupan harvinaisuus näyttää tosielämän Pokemonilta – sitä käydään valokuvaamassa päivittäin: "Ihmiset ovat haltioissaan"

Eläinlääkäri huolestui "koronakoirista" – "Toivottavasti emme näe lähivuosina enemmän koirien hylkäyksiä"

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut