Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran mielestä hallitus ei ole esittänyt oikeudellisia perusteita sille, miksi ravintoloille suunnitellut rajoitukset ovat oikeasuhtaisia ja välttämättömiä. Maran tiedotteen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö (STM) valmistelee kiihtymisvaiheen ravintoloita koskevien tiukempien rajoitusten käyttöönottoa ainakin Uudellamaalla, mahdollisesti muissakin maakunnissa.
Matkailu- ja ravintola-alan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö Maran mukaan ruokaravintoloissa, kahviloissa, liikenneasemien ravintoloissa ja hotellien aamiaisravintoloissa ei ole ollut koronatartuntoja. Omavalvonta on toiminut erinomaisesti ja palveluja on tarjottu asiakkaille terveysturvallisesti.
– Anniskelun lopettaminen kello 22 tarkoittaa yöravintolatoiminnan viimeistenkin toimintaedellytysten loppumista. Yöllä juhliminen siirtyy kokonaan valvonnan ulottumattomiin yksityistilaisuuksiin, sanotaan Maran tiedotteessa.
Tartuntaketjuja ei ole ihan mahdottomasti lähtenyt yökerhoista liikkeelle, vaan joitakin paikkoja on, totesi Maran tiedotteen mukaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston ravintolavalvontayksikön johtaja Etelä-Suomen tilanteesta 6. lokakuuta.
– Tästä huolimatta yökerhot on asetettu tikun nokkaan koronaviruksen levittäjinä. Monet todetuista altistumis- ja tartuntaketjuista ovat lähteneet liikkeelle nuorten yksityistilaisuuksista, joista on tultu käymään yökerhossa, Maran toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa tiedotteessa.
Mara kannattaa pk-seudun koordinaatiotyöryhmän kantaa. Valvonta ja toimenpiteet kannattaa sen mielestä kohdistaa niihin ravintoloihin, joissa on ongelmia eikä vaikeuttaa rajoitustoimilla kaikkien ravintoloiden toimintaa.
Maran mukaan STM valmisteleman asetuksen kiihtymisvaiheen toiminnan rajoitukset tarkoittaisivat, että anniskelu tulisi lopettaa kello 22 ja ovet sulkea kello 23. Ravintoloiden asiakaspaikoista saisi olla käytössä enintään puolet. STM järjesti 7. lokakuuta tiedotustilaisuuden ravintoloita koskevista rajoituksista koronavirustilanteessa.
– Rajoitukset merkitsevät erittäin vakavaa puuttumista perustuslailla suojattuun elinkeinovapauteen ja työntekijän oikeuteen työhön. Siten hallituksen päättämien rajoitustoimien pitäisi olla oikeasuhtaisia ja välttämättömiä koronavirustartuntojen estämiseksi.
Maran tiedotteen mukaan se on pyytänyt STM:ltä ja terveysviranomaisilta tietoja siitä, kuinka paljon korona-altistumisia ja koronatartuntoja on ollut yökerhoissa ja pääosin ruokaa tarjoilevissa ravintoloissa.
– Pyynnöistämme huolimatta emme ole saaneet vastauksia. Syynä lienee se, ettei koronatartuntoja ole ollut pääosin ruokaa tarjoilevissa ravintoloissa. Ainakaan niitä ei ole ollut niin paljon, että raskaat rajoitustoimet olisivat oikeutettuja. Jäsenyrittäjämme kokevat tulleensa kaltoin kohdelluiksi, kun ravintolatoimintaa rajoitetaan siitä huolimatta, että he ovat onnistuneet erinomaisesti tarjoamaan terveysturvallisesti palveluja asiakkaille, Lappi jatkaa tiedotteessa.