Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sähkön siirtomaksu suututtaa suomalaisia – nyt tuli kansalaisaloite kalleutta vastaan

Omakotiliitto on käynnistänyt kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan muutoksia sähkömarkkinalainsäädäntöön sähkön siirtohintojen kohtuullistamiseksi. Liiton tiedotteen mukaan siirtohinnat ovat kaksinkertaistuneet kymmenessä vuodessa, mikä on heikentänyt kansalaisten ostovoimaa jopa puoli miljardia euroa vuodessa.

– Nykyinen sähkömarkkinalaki on kannustanut jakeluverkkoyhtiöitä ylimitoitettuihin investointeihin, joiden kustannustehokkuutta ei ole pystytty valvomaan. Jakeluverkkoyhtiöt pystyvät keräämään kohtuuttomia voittoja, koska nykyinen laskentamalli mahdollistaa ylisuurten voittojen keräämisen, sanotaan tiedotteessa.

Kansalaisaloite mahdollistaa hallitusohjelmaan kirjatun tavoitteen siirtohintojen kuriin laittamiseksi. Lainsäädäntöön vaaditaan muutosta, joka kohtuullistaa jakeluverkkoyhtiöiden tuottoja ja velvoittaa yhtiöt tekemään kustannustehokkaita verkkoinvestointeja.

– Kansalaisaloitteessa vaadimme Suomeen maailmalla yleisesti käytettyä laskentamallia, jossa yhtiöiden voitot lasketaan todellisten lukujen mukaan, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas tiedotteessa.

– Oikeudellisia esteitä EU-tasolta tähän ei ole. Itä-Suomen yliopiston oikeustieteen tohtori Kaisa Huhdan selvityksestä käy ilmi, että jäsenvaltion on mahdollista lainsäädännöllään edistää EU:n sähkömarkkinasääntelyn tavoitteita yleisesti ilman, että se estää sääntelyviranomaiselle kuuluvan toimivallan käytön, jatkaa Tähtikunnas.

Tiedotteen mukaan jakeluverkkoyhtiöt ovat monopoliasemassa, ja toiminnan riskit ovat lähtökohtaisesti alhaiset. Alhaiset riskit tarkoittavat normaalisti alhaista tuottovaatimusta. Nykyiseen laskennalliseen malliin perustuva kohtuullinen voitto on noin 7 prosenttia, kun jakeluverkkoyhtiöiden todellinen tuotto verkkopalveluun sitoutuneelle omalle pääomalleen on 32 prosenttia. Tämä käy ilmi LUT-yliopiston strategisen rahoituksen professorin Mikael Collanin laskelmista.

Omakotiliiton keväällä 2020 toteuttaman sähkönsiirtokyselyn vastaajista 95 prosenttia vaatii järeämpiä toimia sähkön siirtomaksujen kasvun pysäyttämiseksi ja on valmis allekirjoittamaan kansalaisaloitteen. Omakotiliitossa on 72 000 jäsentä.