Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puretaanko 146-metrinen Pasilan linkkitorni? – Yle: Sille ei ole enää juuri käyttöä

Tulisiko Ylen ikoninen linkkitorni purkaa vai säilyttää? Tätä kysymystä Yle ja Helsingin kaupunki pohtivat seuraavien vuosien aikana, kun alueelle suunnitellaan uutta asemakaavaa.

Molemmille päätöksille on olemassa perusteita.

160 metriä merenpinnan yläpuolelle nouseva torni on ollut Länsi-Pasilan maamerkki vuodesta 1983 lähtien. Viime vuosina sille on ollut vähän käyttöä, koska tv:n lähetystekniikka on vaihtunut antenneista kuituyhteyksien varaan.

–  Vähäisen käytön puolesta tornin voisi purkaa. Ylellä on tornissa kaksi maisemakameraa. Digitalla on muutama kaupallisten radioiden antenni. Lisäksi tarvittaessa sitä voidaan käyttää yksittäisiin kaupunkilinkkeihin, jos Yle haluaa suoran yhteyden esimerkiksi Olympiastadionilla Pasilaan, sanoo Ylen toimitilapalveluiden päällikkö Matti Uotinen Helsingin Uutisille.

Linkkitornin käyttöä vaikeuttavat myös Keski-Pasilaan suunnitellut korkeat talot.

– Triplan ympäristöön tulevat pilvenpiirtäjät tulevat vaikeuttamaan yhteyksiä keskikaupunkiin.

Linkkitorni on Uotisen mukaan hyvässä kunnossa, mutta sen ylläpito maksaa vuodessa jopa 100 000 euroa.

Turvallisuusriskin aiheuttaa talvisin tornista putoava jää.

– Huonolla säällä tornin lähellä ei voi liikkua normaalisti. Tornin lähialue on varustettu puomijärjestelmillä, noin sadan metrin säteellä joka suuntaan, Uotinen kertoo.

Uotinen sanoo, että sama tilanne on tullut vastaan jo monessa Euroopan suuressa kaupungissa, kun linkkitornien perinteinen tv-toiminta on vähennetty minimiin.

– Tukholmassa vastaavanlainen kahvilalla varustettu torni suljettiin yleisöltä 2018 turvallisuus- ja kustannussyistä.

– Brysselissä paikallinen yleisradioyhtiö teki tornista yhden kaupungin ympäristövalotaideteoksista.

Voisiko Pasilan linkkitornissa olla ravintola?

– Alkuperäisessä suunnitelmassa oli Näsinneulaa vastaavia suunnitelmia. Nyt ravintolatilan rakentaminen olisi liian kallista. Työ olisi valtava.

Brysselin tyylinen valotaideteos on saanut Uotisen mukaan tähän mennessä eniten kannatusta.

– Valaistuskokeiluja tehdään jo lähiaikoina. Yleisradion sisällä on alkamassa sisäinen ideavaihe.

Ylen sisältä ei ole noussut erityisiä intohimoja linkkitornin säilyttämisen puolesta tai vastaan.

– Torni muistuttaa vahvasti 1980-luvun lähetystoiminnan ajasta. Jos tornia lähdetään purkamaan, niin tontin tuleviin uudisrakennuksiin voisi tulla jotain symboloimaan entistä tornia. Se voisi olla symbolinen mastorakennelma tai korkeaa rakentamista, Uotinen sanoo.

Helsingin kaupungin mukaan linkkitornilla on kaupunkikuvallisesti merkittävä asema. Mitkä asiat puhuvat tornin säilyttämisen puolesta?

– Se näkyy pitkälle ja auttaa jo kaukaa paikantamaan Pasilan. Linkkitorni mielletään vahvasti osaksi Yleisradiota ja Pasilaa. Se edustaa oman aikansa korkeaa teknologiaa ja sillä on myös kulttuurihistoriallista merkitystä osana Yleisradion ja Ilmalan historiaa, sanoo tiimipäällikkö Outi Ruski.

Onko mahdollista, että torni purettaisiin?

 –  Linkkitornin tulevaisuuteen vaikuttavat myös ainakin tornin alkuperäisen käytön loppuminen, ylläpitokustannukset ja turvallisuuskysymykset. Linkkitornin säilyttämisestä ei päätä mikään taho yksin, joten tulevaa kaavamääräystä en voi tässä arvailla.

Ennen Yleisradion alueen muutoksia uudistuksia tulee MTV:n Pöllölaaksoon, johon on tulossa 550 asuntoa. Sitä ennen MTV muuttaa nykyisistä toimitiloistaan Vallilaan Konepaja-alueen uusiin tiloihin loppuvuodesta 2022.

Ylen Radiokadulla sijaitsevan RTI-talon ja viereisen SVUL:n talon tilalle on valmistumassa asuntoja noin tuhannelle ihmiselle. Korkein taloista on 12-kerroksinen.