Romanien hätämajoitus siirtyi hostelli-tason huoneisiin – tältä uudet tilat näyttävät – "Viihdymme hyvin"

Diakonissalaitoksen hätämajoitus toimii Vallilan Inarintiellä vanhan hostellin tiloissa. Huoneet ovat huomattavasti siistimmät kuin aikaisemmin Alppikadulla huonokuntoisessa rakennuksessa. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Vallilan Inarintiellä toiminut entinen hostelli on osoittautunut hyväksi paikaksi Helsingin Diakonissalaitoksen järjestämälle hätämajoitukselle.

Itä-Euroopan liikkuvalle väestölle tarkoitettu päiväkeskus Hirundo muutti rakennukseen kesällä. Aikaisemmin hätämajoitus ja päiväkeskus toimivat Alppikadun 1950-luvulla valmistuneessa Alppikulmassa. Purku-uhan alla olevan rakennuksen ylläpito oli vähennetty minimiin ja huoneet olivat rähjäisiä.

– Nykyiset tilat ovat erinomaiset. Viihdymme täällä hyvin, sanoo yksikönjohtaja Borislav Borisov.

Hätämajoituksessa on hyvät siistit peseytymistilat. Aapo Siippainen

Inarintiellä on hätämajoitus myös paperittomille sekä helsinkiläisille päihteettömille asunnottomille. Borisovin mukaan Alppikulmaan jäi vielä helsinkiläisille päihteidenkäyttäjille tarkoitettu hätämajoitus.

Huumeklinikan asiakkaat herättävät pelkoa Puu-Vallilassa – koteihin tunkeutuvia varkaita kyttäävä Terttu, 68: "Tilanne on paha"

Inarintien kolmessa eri kerroksessa on sänkyjä ja patjoja noin 150 ihmiselle. Määrä on pienempi kuin Alppikadulla, jonne mahtui yli 200 ihmistä.

Päiväkeskus Hirundon ruokailu- ja oleskelutila. Aapo Siippainen

Tällä hetkellä romaneita majoittuu noin 70. Paperittomia ja helsinkiläisiä asunnottomia on noin 30.

– Romanien määrä vähenee Helsingissä. Tällä viikolla noin 20 ihmistä lähti takaisin kotimaahansa. He pelkäävät koronaa. En ymmärrä päätöstä, koska mielestäni Suomessa pysyminen olisi turvallisempaa kuin matkustaa pitkä matka, Borisov sanoo.

Kesällä Helsingissä oli romanien telttaleirejä, mutta syksyn tultua ne ovat Borisovin mukaan hävinneet kokonaan.

Diakonissalaitoksen hätämajoitus toimii Vallilan Inarintiellä vanhan hostellin tiloissa. Huoneet ovat huomattavasti siistimmät kuin aikaisemmin Alppikadulla huonokuntoisessa rakennuksessa. Aapo Siippainen

Myös päihdevieroitus lähtee pois Kalliosta – tänne se muuttaa

Tältä näyttää romanien hätämajoituksessa: Yksi huone eroaa yllättävällä tavalla – "Siisteydestä päätellen täällä nukkuu nainen"

Kerjääminen kadulla aiotaan lopettaa – "Siivoustyötä, pakkaamista ja muuta tämän tyyppistä kyllä riittää"

Helsinkiläisäidit halusivat auttaa kylmässä kerjäävää romaniäitiä – järjestivät jättikeräyksen

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut