Huumeklinikan asiakkaat herättävät pelkoa Puu-Vallilassa – koteihin tunkeutuvia varkaita kyttäävä Terttu, 68: "Tilanne on paha"

Puu-Vallila: Huumeklinikan asiakkaat herättävät kauhua asukkaissa. Hätämajoituksen naapurissa on ollut rauhallisempaa.

Murtoja, varkauksia, pelottavia ihmisiä ja huumeneuloja.

68-vuotias Terttu Räty-Rokka ei enää mielellään uskaltaudu kotipihansa ulkopuolelle. Hän asuu vanhassa puutalossa Vallilan Virtaintiellä. Kadun toiselle puolelle vuodenvaihteessa avattu korvaushoitoklinikka on mullistanut naapuruston arkea.

30 vuotta Puu-Vallilassa asunut Räty-Rokka sanoo, että elämä on nykyisin jatkuvaa kyttäilyä ja tarkkailua.

– Aamuisin pitää katsoa, mitä pihalta on yöllä varastettu. Varkaat hyppäävät tästä aidan yli. Kaikki viedään: kukat, koristeet, tuolit ja pöydät, Räty-Rokka sanoo kotitalonsa edessä.

Yksi vaarallisimmista tilanteista sattui hänen mukaansa kesällä, kun murtovaras meni sisään naapuriin, jossa äiti ja lapsi olivat kahdestaan kotona.

– Viime viikolla hiippari kurkki ikkunoista, mutta poliisi sai hänet kiinni verekseltään.

– Samaa porukkaa pyörii myös viereisessä Alepassa.

Millaista ratkaisua toivot tilanteeseen?

– Tämä juttu jos lähtisi täältä pois. Tilanne on nyt paha, Räty-Rokka osoittaa harmaata huumevieroitusyksikön rakennusta.

Sturenkadulla sijaitsevassa A-klinikka Oy:n K-klinikalla on noin 170 asiakasta. Päivittäin heistä käy Sturenkadulla alle sata. Vilkkainta on aamulla seitsemän jälkeen, kun ihmiset hakevat korvaushoitolääkkeensä. Hoitoon voi kuulua myös käynti sairaanhoitajan luona tai hoitosuunnitelman teko. Yleensä asiakas on klinikalla vain muutamia minuutteja.

– Ymmärrän hyvin, että osa asiakaskunnastamme voi aiheuttaa hoidon jälkeen häiriötä ja rikoksia, sanoo A-Klinikan aluepäällikkö Antti Immonen.

Immonen kuitenkin korostaa, että A-Klinikka ei jaa neuloja ja ruiskuja.

– Lääkkeitä lähtee mukaan vähän. Aineet ovat sellaisia, että niiden piikittämisestä ei ole hyötyä.

Koronan leviämisen aiheuttamat rajoitukset saattavat pidentää jonoa Sturenkadulla, jos klinikan sisälle päästetään kerralla aiempaa vähemmän ihmisiä.

– Rajoitusten vuoksi myös mukaan annettavien lääkkeiden määrä voi myös kasvaa.

Korvaushoitoklinikan sijainnin on oltava lähellä kaupungin keskustaa, jotta sinne pääsee helposti muun muassa julkisella liikenteellä.

– Sijainnin pitää olla hyvin saavutettavissa niin kuin kaupunkilaisten muissakin terveydenhuoltopalveluissa.

Romanien hätämajoitus siirtyi hostelli-tason huoneisiin – tältä uudet tilat näyttävät – "Viihdymme hyvin"

Räty-Rokka sanoo, ettei ole soittanut itse kertaakaan poliisia paikalle.

– Aina joku ennättää ennen minua. Poliisi tulee tänne nopeasti.

Rikostarkastaja Jari Illukka sanoo, että poliisien hälytystehtävien määrä Vallilassa on laskenut kolmen viimeisen vuoden aikana – myös tänä vuonna.

– Kehitys on ollut myönteistä. Ilkivaltatehtävät ovat kuitenkin hieman lisääntyneet kesäkuukausina. Niitä oli Vallilassa 15 enemmän kuin vuosi sitten. Murroissa kasvua on ollut kymmenisen kappaletta.

Huumeongelma pahenee Kalliossa: Ulkopuolinen tunkeutui kouluun kesken päivän, oppilaita uhkailtu välitunneilla ja koulumatkoilla – "Tilanne on sellainen, että mitä tahansa voi tapahtua"

Näkyvään huumekauppaan pyritään puuttumaan uudella toimintamallilla Helsingissä – "Ei saisi olla häiritsevää etenkään päiväkotien ja koulujen lähistöllä"

Puu-Vallila jatkuu Mäkelänkadun toisella puolella, jonne avattiin loppukesästä Diakonissalaitoksen ylläpitämä hätämajoitus ja päiväkeskus. Asiakkaina on pääosin romanialaisia ja bulgarialaisia ihmisiä, jotka hankkivat elantoa muun muassa kerjäten.

Inarintiellä hätämajoituksen naapurissa asuva Juha Ronkainen, 66, sanoo että ympäristö muuttui hetkessä levottomaksi.

– Aamuisin ja alkuillasta on huutoa. Päiväsaikaan on rauhallista. Poliisi pyörii täällä usein, jopa kerran tunnissa.

Hätämajoitus on aukeaa illalla kello 18 ja aamulla asiakkaiden on poistuttava kello 8. Yksikönjohtaja Borislav Borisov sanoo, että hän on saanut muutamia palautteita aamun metelöinnistä. Asiakkaita on epäilty myös kadonneiden pyörien varkauksista.

– Yksi nainen sanoi, että ennen täällä oli onnellista, mutta nyt naapurusto on tuhoutunut. Olemme saaneet myös positiivista palautetta.

Juha Ronkainen on huolissaan Vallilan viihtyisien puistojen puolesta. Borisov sanoo, että roskaamisesta on puhuttu asukkaiden kanssa, mutta hän on viime kädessä itse ottanut vastuun siisteydestä.

– Hätämajoituksesta ulos lähtevät heittävät aamuisin tupakantumpit ja kahvikupit puistoon tai kadulle. Siivoamme lähikatuja useasti päivässä. Hätämajoituksen edustasta olemme tehneet paremman näköisen myös kukkaistutuksin, Borisov sanoo.

Tältä näyttää romanien hätämajoituksessa: Yksi huone eroaa yllättävällä tavalla – "Siisteydestä päätellen täällä nukkuu nainen"

Juho Kauppinen, 31, on asunut Vallilassa viisi vuotta.

– Aloin kiinnittää häiriökäyttäytymiseen huomiota vasta sen jälkeen, kun asiasta alettiin puhua muun muassa sosiaalisessa mediassa. Ainahan täällä on yöllistä kulkijaa, mutta se kuuluu Helsinkiin. Tietysti ikävää, jos kodeista varastellaan. Vallilassa ihmiset ovat tottuneet pitämään tavaroita pihoillaan.

Lapsensa kanssa leikkipuistoon matkalla ollut Marika, 40, on huomannut ja kuullut, että elämä on aiempaa villimpää ei puolilla Vallilaa. Hän sanoo, ettei käy mielellään ruokakaupassa Sturenkadun A-klinikan lähistöllä.

– Mutta samanlaista meno on Kurvinkin suunnalla.

A-klinikan Antti Immosen mukaan ratkaisua ongelmiin haetaan nyt yhteistyöllä asukkaiden kanssa. Korona on kuitenkin hänen mukaansa sotkenut tapaamisia, joissa on mukana myös kaupunki ja poliisi.

– Keskustelu on ollut tähän mennessä hyvää ja nyt ideoidaan. Kaikkien osapuolien täytyy ymmärtää, mistä on kyse.

Hätämajoituksen Borislav Borisov on aloittamassa projektia, jossa Vallilan asukkaat voivat kutsua työntekijän ja päiväkeskuksen asiakkaan kylään kahville.

– Tarkoitus on tavata ja tutustua. Tämä on herättänyt asukkaissa jo mielenkiintoa ja moni ollut valmis avaamaan ovensa.

Hätämajoituksen muutto kirvoitti surua ja iloa – vain yksi ymmärsi tilanteen "oikein"

Myös päihdevieroitus lähtee pois Kalliosta – tänne se muuttaa

Helsinkiläinen työnantaja huolissaan siivousalan hyväksikäytöstä: Maksaa palkkaa 10,54 e/h – vaihtoehto kerjäämiselle

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut