Östersundomin arvokkaita lintuvesiä kunnostetaan – äärimmäisen uhanalaisesta suokukosta jo saatu havainto

Östersundom liitettiin Helsinkiin reilut 10 vuotta sitten. Asuntorakentaminen ei ole lähtenyt liikkeelle muun muassa juuri siksi, että rakentamista on vaikea sovittaa laajoihin suojelualueisiin. Arkisto/Päivi Tuovinen

Östersundomin lintuvesiin kuuluvaa Bruksvikenin aluetta on ryhdytty kunnostamaan.

Kunnostustöihin sisältyy ruovikkoalueen koneellista niittoa ja laidunnusta. Ruovikkoa on niitetty jo tänä vuonna.

Ranta-alueiden kunnostustyöt ja laidunaitojen rakentaminen on suunniteltu aloitettavaksi vuonna 2021.

– Tällä hetkellä etsimme alueelle maaseutuyrittäjää, joka toisi eläimensä tänne tekemään arvokasta luonnonhoitotyötä kesäkaudeksi. Kiinnostuneet voivat olla meihin yhteydessä, vinkkaa tiedotteessa ympäristösuunnittelija Kalle Meller Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista.

– Kunnostustyöt aloitettiin elokuussa niittämällä ruovikkoa Bruksvikenin lisäksi samaan Natura 2000 -alueeseen kuuluvilla Torpvikenin ja Kapellvikenin lahdilla, Meller kertoo.

Linnut ovat löytäneet niitetyt alueet ilahduttavasti jo tänä syksynä. Rantaniityltä on havaintoja muun muassa äärimmäisen uhanalaisista suokukoista ja pikkusirreistä.

– Avoimet alueet ja suuret lintumäärät ovat houkutelleet paikalle myös petolintuja, kuten suohaukkoja ja harvinaisia haarahaukkoja, sanoo tiedotteessa suojelubiologi Antti Below Metsähallituksen Luontopalveluista.

Matalakasvuiset merenrantaniityt ovat tärkeitä elinympäristöjä monelle vaateliaalle putkilokasville, hyönteiselle sekä linnuista esimerkiksi kahlaajille ja sorsalinnuille.

Lisäksi kunnostetaan rantojen avoimia ja puustoisia perinnebiotooppeja, joilta harvennetaan tiheää puustoa. Tulevaisuudessa esimerkiksi nyt harvalukuisina esiintyvät ahopäivänkakkara, kissankello ja peltovirvilä saavat lisää elintilaa.

Linnuista avointen niittyjen ja puustoisten alueiden mosaiikkia suosii muun muassa pikkulepinkäinen.

Luonnonsuojelualueen luonnontilaisen kaltaisiin metsiin ja rantoja ympäröiviin tervaleppälehtoihin ei laidunnuksen lisäksi pääsääntöisesti suunnitella muita hoitotoimia.

Östersundomin lintuvesien kunnostustöitä on suunniteltu yhteistyössä alueen suurimman maanomistajan Helsingin kaupungin, Metsähallituksen Luontopalveluiden ja Uudenmaan ely-keskuksen kanssa. Metsähallituksen Luontopalvelut on laatinut Bruksvikenille toimenpidesuunnitelman osana Lumovoimaa! -hanketta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut