1980-luvun "luksusruoka" naamioidaan ravintoloissa usein salaatiksi – helsinkiläinen hotelli näyttää, mistä on oikeasti kyse

Hesperia-hotellin ruokaalistaa suunnittelivat muun muassa area chef Jari Ervasti ja keittiöpäällikkö Raine Saarinen. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Vuonna 1972 avattu Hotel Hesperia tunnettiin ylellisenä hotellina, jos ei glamouria puuttunut. Kuuluisassa yökerhossa esiintyivät muun muassa Abba, Frank Zappa ja James Brown.

Nykyään hotelli tunnetaan nimellä Crowne Plaza Helsinki - Hesperia. Tänä syksynä valmistuneen remontin yhteydessä hotelliin on palautettu paljon menneiden vuosikymmenien ylellistä tunnelmaa.

Glamour näkyy hotellihuoneiden yksityiskohdissa, joissa on käytetty paljon messinkiä, kultausta, plyysiä ja samettia. Paikallista sävyä hotellin sisustukseen tuovat muun muassa Töölönlahden luonnosta inspiraation saaneet taidekuvat.

Standard-huone. Seinän kuvitus on saanut inspiraation Töölönlahden luonnosta. Crowne Plaza Helsinki – Hesperia

Aivan kaikkea ei ole kuitenkaan uusittu. Huoneissa on säilytetty esimerkiksi alkuperäisiä massiivipuisia vaatekaappeja ja pöytiä. Muutama vuosi sitten uudistettu yhdeksännen kerroksen Finlandia-sviitti on myös entisellään.

1970- ja 80-lukujen suosikkiannos katkarapucocktail on tehnyt paluun. Kuvassa vasemmalla osa suklaa-fondant-jälkiruoka-annosta. Aapo Siippainen

Retroa ja nostalgiaa löytyy myös Hesperian uuden ravintolan ruokalistalta. Vai millä muilla sanoilla kuvailisit esimerkiksi katkarapucocktailia?

Korkeasta martini-lasista tarjoiltu alkuruoka sisältää käsin kuorittuja katkarapuja sekä pikantin savuchili-kastikkeen. Keittiöpäällikkö Raine Saarisen mukaan vastaavalla tavalla koottuja annoksia näkyy hyvin harvoin.

– Nykyisin katkarapucocktail naamioidaan usein salaatiksi, Saarinen kertoo.

Eri hotelleissa vuosikymmeniä työskennellyt Area Chef Jari Ervasti sanoo tutustuneensa alaan aikana, jolloin katkarapucocktail oli yksi muodikkaimmista annoksista. Se oli luksusruokaa, vaikka raaka-aineissa olikin toivomisen varaa.

– 1970- ja 80-luvuilla katkarapucocktail oli erityinen ruoka, koska katkarapuja ei saanut ruokakaupasta. Se toi mieleen ravintolat, hotellit ja risteilyt. Tuolloin katkaravut olivat tosin melko pieniä ja niitä usein sulateltiin kiireessä. Nyt pakasteita ei käytetä, Ervasti sanoo.

Ervasti uskoo, että moni kaipaa katkarapucocktailia, koska se herättää ihmisissä hyviä muistoja. Retroruoka tekee hänen mukaansa tällä hetkellä voimakasta paluuta.

– Toivon, että myös nuori bisnesmies kokeilisi katkarapucocktailia.

"Koska olet viimeksi kehunut suomalaista ruokaa?" – älä unohda näitä klassikkoravintoloita

Perinteikäs hotelli Töölössä saa remontin myötä takaisin nimensä – kuuluisa yökerho päätyi 80-luvulla jopa lööppeihin

Ravintolan toinen klassikkoannos on Metsästäjänleipä Hesperian tapaan.

– Grillatun marmorifileen alla on juustogratinoitu levainleipä ja kantarellimuhennosta, sanoo metsässä paljon viihtyvä Raine Saarinen.

Klassikkomenun jälkiruoka on taas puolukkavispipuuro, jonka kanssa tarjoillaan muun muassa paahdettua valkosuklaata.

Hotellin edessä on Kimmo Kaivannon taideteos Oodi 60 000 järvelle vuodelta 1972. Crowne Plaza Helsinki – Hesperia

Vuosina 1979–  1998 Hesperiassa järjestettiin sambafestivaaleja. Winter Carnival -tapahtumassa Latinalaisesta Amerikasta tulleet sambaorkesterit tanssittivat suomalaisia keskellä kylmintä talvea.

Muistot tapahtumasta näkyvät muun muassa Hesperian cocktail-listalla.

Esimerkiksi Cha-Cha-Cha -cocktail sisältää vodkaa, Cointreauta, creme de menthe -likööriä, greippimehua ja kirsikan.

Myös muissa drinkeissä käytetään 1980-luvusta muistuttavia hedelmälikööreitä.

Tunnettu pizzaketju lopetti Triplassa –  sulkenut jo lähes kaikki Suomen ravintolat

"Hyvää mättöä!" Tässä on Helsingin parhaaksi valittu kebab-ravintola – lukijoilta äänivyöry julkkisten suosimalle ketjulle

HS: Nämä helsinkiläisbaarit pysyvät kiinni nyt kokonaan – "Myynti oli 7% normaalista"

Rapistuvan ostoskeskuksen ravintolat yllättävät Helsingissä – huippuhyvää pizzaa ja aitoa kiinalaista

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut