Muinainen Egypti kiehtoo ihmisiä edelleen – Mutta miksi se on esillä nykytaiteeseen keskittyvässä museossa: "Tulevaisuuden rakentaminen vaatii menneisyyden tuntemista"

Muinaiskulttuuri: Faraot kiehtovat nykyihmistä.

Amos Rexin näyttelyn muinainen hauta on toteutettu lisätyn todellisuuden tekniikalla. Amos Rex
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Mitä nykyihmiselle tulee mieleen muinaisesta Egyptistä? Pyramidit, sfinksit ja muumioiden kirous?

Perjantaina Amos Rexissä avautui näyttely muinaisen Egyptin historiasta. Kaksoisnäyttely nähdään samaan aikaan Tallinnan Kumu-museossa.

Näyttelyn tarina on kirjoitettu Italian Torinossa sijaitsevassa Museo Egiziossa, josta myös näyttelyn esineistö on saatu lainaan.

Muinaista Egyptiä voi olla vaikea hahmottaa, koska kyseessä on valtavan pitkä ajanjakso.

Esimerkiksi kuuluisa kuningatar Kleopatra eli ajallisesti lähempänä nykyajan ihmistä kuin aikaa, jolloin kuuluisat Gizan pyramidit rakennettiin. Muinaisista kulttuureista ehkä juuri Egypti faraoineen ja jumaltaruineen on kiehtonut ihmistä kautta aikojen eniten.

Amos Rexissä on kymmenen teeman kautta esillä muinaisen Egyptin elämän ja kuoleman koko kirjo, arkisista esineistä aina kultaisiin amuletteihin, eläinten muumioihin ja suuriin veistoksiin saakka. Näyttelyssä pääsee tutkimaan muinaisten egyptiläisten vuodenkiertoa, maailmankuvaa ja valtiorakennetta.

Kävijä saa tietoa jumalista ja egyptiläisten harjoittamasta uskonnosta, sekä siitä, miksi ja miten vainajia muumioitiin. Yhdessä esineistö muodostaa kiehtovan ja elävän kuvan muinaisesta Egyptistä.

– Miksi esittelemme nyt muinaista Egyptiä? Tulevaisuuden rakentaminen vaatii menneisyyden tuntemista. Amos Rex on tullut tunnetuksi siitä, että sinne tullessa tuntee astuvansa toiseen maailmaan. Tämä on taas tavoitteena: esineet kokonaisvaltaisessa näyttelyarkkitehtuurissa kietovat kävijän tunnelmaansa, museonjohtaja Kai Kartio Amos Rexistä sanoo.

– Erityistä huomiota on kiinnitetty siihen, että näyttelyssä on turvallista viettää aikaa, ja että se on mukaansatempaava myös lapsille ja nuorille, Kartio jatkaa.

Arkeologisten kaivausten paljastama rikas kulttuuri näkyy arjessamme yhä: esimerkiksi 365 päivän kalenteri, jossa vuosi jaetaan 12 kuukauteen, oli käytössä jo muinaisessa Egyptissä.

Samaan aikaan näyttelyn kanssa julkaistaan Amos Rexin tilaama ja SKS:n kustantama, FM, egyptologi ja tietokirjailija Mia Merin tietokirja ”Egypti – Kala sarkofagissa ja muita mysteereitä”. Kirja vastaa moneen ikivanhaan arvoitukseen.

Elämys

Vieraile historiallisessa haudassa

Muinaisessa Egyptissä hauta palveli kahta tarkoitusta. Se tarjosi viimeisen leposijan ja lisäksi omaisille paikan, jossa rituaalien avulla varmistettiin vainajalle hyvä kuolemanjälkeinen elämä.

Tilakin oli siksi jaettu maanpäälliseen kappeliin sekä suljettuun maanalaiseen kammioon.

Egyptin loisto -näyttelyyn on toteutettu muinainen egyptiläinen hauta lisätyn todellisuuden (AR) tekniikalla. AR-elämyksen elämyksen pääsee kokemaan puhelimella ilmaisen Arilyn-sovelluksen kautta.

Hautakammiossa käynti virtuaalisesti näyttelyn aikana ei vaadi museossa vierailua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut