Pienyrittäjän pulma: käyttääkö maskia kun on yksin kaupassa? – Töölössä puotia pyörittävä Laura Koskinen torjuu liian tuttavallisen lähestymisen mutta ei vaadi asiakkailta kasvosuojaa

Mannerheimintiellä sijaitsevan Unelma Puoti -nimisen käsityöyrittäjien tuotteita myyvän liikkeen toinen omistaja Laura Koskinen alkoi alkuviikosta pohtia, miten maskitoiveesta pitäisi viestiä asiakkaille.

Hän kysyi muiden yrittäjien käytännöistä some-ryhmä Naisyrittäjissä, jossa aiheesta syntyi railakas keskustelu. Osa oli maskipakon kannalla.

Koskinen toteaa, ettei ryhdy valikoimaan asiakkaita sillä perusteella, onko heillä kasvomaski vai ei.

– Luotan siihen, että suurin osa on järkeviä. Jos he ovat sairaita, he jäävät kotiin ja maski ei sinällään estä tartuntaa.

Sen sijaan tavanomaista hilpeämmällä tuulella olleen asiakkaan halaamisehdotuksen Koskinen kielsi ja muistutti koronariskistä.

– Halailu nyt ei kuulu asiakastyöhön muutenkaan, hän toteaa.

Puodin ovella on lappu siitä, että asiakkaiden toivotaan laittavan maskin kun tulevat sisään. Kaupassa on käsidesiä tarjolla.

Koskinen sanoo, että asiakkaiden maskinkäyttöä enemmän häntä mietityttää se, pitäisikö hänellä itsellään olla jatkuvasti maski kasvoilla.

– Kun saatan olla liikkeessä välillä kolmekin tuntia yksin, ja syön ja juon samalla. Maskilla voi olla myös asiakkaita karkottava vaikutus, koska osa assosioi sen koronan sairastamiseen, Koskinen pohtii.

– Toki jos asiakas haluaa, laitan tietysti maskin, hän lisää.

Koskinen myy 2,5 vuotta toimineessa kaupassa muun muassa vaatteita, koruja ja sisustustavaraa.

– Maaliskuussa koronan ensimmäinen aalto hiljensi liikkeen täysin, Koskinen kertoo.

Elokuussa myynti palautui normaalille tasolle ja on jatkunut sillä.

– Ihmiset selvästi ovat tottuneet tilanteeseen ja liikkuvat siitä huolimatta.

Yleisin tartuntapaikka on nyt koti – Koronatilanne on pahentunut etenkin Husin alueella nopeasti

THL suosittaa maskin käyttöä nyt vahvasti kaikissa julkisissa tiloissa.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositteli tiistaina lisäksi, että yksityiset palveluntarjoajat kuten kaupat ja kauppakeskukset edellyttäisivät asiakkailta maskia.

Kaupan henkilöstöllä ei ole kuitenkaan ole lain sallimia keinoja estää maskittomien henkilöiden asiointia myymälässä, muistutti Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto torstaina.

Kaupat eivät voi pakottaa asiakkaille maskeja – "Lainsäädäntö ei salli"

Päivittäistavarakaupan tuotteet ja palvelut ovat yhteiskunnan huoltovarmuuden kannalta välttämättömiä hyödykkeitä. Niiden saatavuus on mahdollistettava kaikille.

Epidemia on Uudellamaalla ja useissa muissa maakunnissa kiihtymisvaiheessa. Sairaalahoidossa koronatartunnan vuoksi oli 7. lokakuuta koko maassa yhteensä 31 potilasta, joista viisi oli tehohoidossa.

"Yökerhot on asetettu tikun nokkaan koronaviruksen levittäjinä" – Mara vastustaa ankarasti tiukempia sääntöjä ravintoloille

Yle: Isot kaupparyhmät eivät vielä ole valmiita maskipakkoon pk-seudulla

Miten Uudellamaalla pitäisi nyt olla ja elää? Lue tästä alueelliset koronarajoitukset rautalangasta väännettynä

Kasvomaskit käyttöön Helsingin lukioissa – opiskelijat vastaavat itse hankinnasta

Valtaosa HSL:n matkustajista haluaa, että joukkoliikenteessä käytetään maskia, mutta tämä näkyy käytännössä huonosti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut