Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistitko? Talvirenkaiden vaihdolle tuli uusi aikataulu tästä syksystä lähtien

Moni ei muista tai tiedä, että tästä syksystä alkaen talvirenkaat pitää vaihtaa auton alle jo marraskuussa, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Uuden tieliikennelain myötä renkaiden vaihto ei ole enää sidottu vain kalenteriin, vaan se tulee tehdä kelin mukaan. Lain mukaan talvirenkaita pitää tästä syksystä alkaen käyttää marras-maaliskuussa, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Aiemmin niin sanottu talvirengaspakko oli voimassa joulukuusta helmikuuhun, joten vaadittu käyttöaika on pidentynyt kahdella kuukaudella, mutta se on nykyisin sidottu ajokeliin.

Kolmannes autoilijoista ei ollut vielä muutoksesta tietoinen, ilmenee

vakuutuskonserni LähiTapiolan kyselystä. Noin joka kolmas aikoo vaihtaa talvirenkaat vain sään niin vaatiessa.

Asiantuntija kehottaa varautumaan siihen, että keli voi muuttua yllättäen.

– Periaatteessa esimerkiksi Etelä-Suomessa voi ajaa kesärenkailla läpi talven, jos tiet ovat sulat eikä lämpömittari painu pakkaselle. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sää voi muuttua yllättäen ja jäätä on varmasti jossakin silloin, kun lämpötila laskee nollaan, sanoo LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen tiedotteessa.

Uusi laki korostaa kuljettajan harkintaa, joten viimeistään lokakuun lopulla Etelä-Suomessakin kannattaa alkaa katsoa säätiedotuksia tarkkaan, Nieminen kehottaa.

Nastarenkaita saa uuden lain mukaan käyttää marras- ja maaliskuun välisen ajan ja muulloinkin, jos sää tai keli sitä edellyttää. Nieminen pitää lainuudistuksessa joustavuuden lisäksi hyvänä sitä, että se voi vähentää teiden kulutusta ja tiestä irtoavaa katupölyä, jos esimerkiksi nastoilla ei ajeta suotta sulalla kelillä.

– Jos tiedossa on esimerkiksi pitkä reissu toiselle puolelle Suomea, voi talvirenkaat olla järkevää vaihtaa alle jo ennen lähtöä. Jos taas ei aio vaihtaa renkaita aiempaan tapaan koko talveksi, onko sitten valmis ottamaan riskin, että joulukuussa on yksittäisiä pakkas- tai lumisadepäiviä. Kannattaa miettiä, kuinka silloin pääsee liikkeelle.

LähiTapiolan syksyllä tehtyyn kyselyyn vastanneista autoilijoista 28 prosenttia ei tiennyt, että talvirenkaiden pitää olla tänä syksynä vaihdettuna jo marraskuun alussa, jos sää tai keli sitä edellyttää. Enemmistölle muutos oli kuitenkin jo tuttu.

Lähes joka kolmas eli 31 prosenttia arveli, että vaihtavansa talvirenkaat vain, jos sää niin vaatii.

Hieman yli puolet vastaajista, 55 prosenttia, kertoi vaihtavansa renkaat kuten ennenkin ja käyttävänsä niitä läpi talvikuukausien.